Lisas smycken inspireras av trädgårdar

Kraften i Frida Kahlos blommor, Van Morrisons musik och vitsipporna i den egna trädgården blev utställningen "Frida, Van och jag" med vernissage i dag.

5 oktober 2019 16:12

Smyckesdesignern Lisa Rondahl Pedersen växte upp i Västervik och var tidigt intresserad av konst.

– Min mormor målade och jag brukade hänga med henne på målarkurser. Jag gick alla kurser jag kunde i glas, keramik och måleri. Sedan bestämde jag mig för det här materialet som fungerade för mig, säger hon omgiven av sina smycken på GKF i Visby.

Skira vitsippor framsågade och filade ur kopparplåt varvas med slingrande blommor i silver och kraftiga ringar inspirerade av Mexikos hetta. Utställningen "Frida, Van och jag" är inspirerad av tre trädgårdar.

– Det är min egen trädgård i Roslagen, Frida Kahlos och texten av Van Morrison till "In the Garden", säger Lisa Rondahl Pedersen.

 

När hon fick frågan av Måna Engström, ordförande i GKF, att ställa ut hade hon fått en bok i julklapp om konstnären Frida Kahlos dramatiska och stormiga liv.

– Frida älskade sin trädgård och hade väldigt många älskare. En av dem, Nickolas Muray, fotograferade henne med blommor som hon hade plockat själv, säger Lisa Rondahl Pedersen och visar det stora smycket i koppar.

Hennes första tanke var att göra en enorm håruppsättning av blommor i metall, så som bilderna på Frida, men skapelsen blev för tung att bära. Nu bildar gerbera, bougainvillea och fuchsia istället ett sirligt halssmycke  i en hyllning till den världskända konstnärinnan.

– Frida var en så kaxig kvinna och före sin tid, säger Lisa Rondahl Pedersen.

 

Som så ofta när Lisa Rondahl Pedersen skapar i sin verkstad nära Mariatorget på Söder i Stockholm inspireras hon av musik. Till utställningen i Visby, sin första på Gotland, lyssnade hon mycket på Van Morrison. Texten till "In the Garden" tolkades och blev till skira slingrande blommor i silver.

– Jag älskar Van Morrison och just den här texten gillar jag för att jag kan tolka den på mitt eget sätt: Ett kärlekspar i en trädgård, de skiljs åt och återförenas sedan i trädgården, säger Lisa Rondahl Pedersen.

 

Till vardags kombinerar hon jobbet i verkstaden, där hon skapar smycken för sina kunder, med att vara lärare på kurser i silversmide. 

– Kurserna är alltid fullbokade och som ledare får jag själv massa idéer på hur jag kan lösa tekniska detaljer, säger Lisa Rondahl Pedersen.

Hon tycker om att se andra människors reaktioner på det hon har formgivit. Att få skapa med en egen utställning i fokus är en chans som hon gärna tog.

– Det känns befriande och nu är det jag som bestämmer, säger Lisa Rondahl Pedersen.

 

När utställningen i Visby är över väntar nästa, på Galleri Korn i Stockholm i adventshelgen.

– Där ställer jag ut tillsammans med fotografen Carina Norrgård, som fotograferar skog och växter. Utställningen ska också handla om blommor och heter "Flower power". Jag brukar inte jobba riktigt så organiskt, men jag känner mig inte färdig med det, säger Lisa Rondahl Pedersen och förklarar att utställningsnamnet också anspelar på Woodstock som fyller 50 år.

Till utställningen i Visby kommer inspirationen till de organiska formerna till stor del från familjens lantställe i Roslagen, en skogstomt där vitsipporna strålar om våren. Nu är de vita blommorna istället kopparfärgade.

– Jag ville ha en mer ruff yta och har bara lött ytorna, säger Lisa Rondahl Pedersen.

Utställningen på GKF har vernissage i dag lördag och pågår oktober månad ut.

Fakta

Namn: Lisa Rondahl Pedersen.

Ålder: 47 år.

Bor: I lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Familj: Man och två barn.

Yrke: Smyckesformgivare. Född i Västervik och utbildad på bland annat Konstfack i Stockholm, Nyckelviksskolan, Falkenbergs konstskola och Stenebyskolan.

Gör på fritiden: Tycker om att gå på konserter. Spelar inga instrument själv men älskar musik. Umgås gärna med familjen och gillar att vara på lantstället i Roslagen utanför Norrtälje.

Så jobbar vi med nyheter
Henrik Radhe