– De åtgärder som nu föreslås är ett steg i arbetet med att komma till rätta med det allvarliga ekonomiska läget och stoppa den skenande kostnadsutvecklingen inom Region Gotland, säger Janica Sörestedt, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Besparingarna motsvarar det sparbeting på en procent av nämndens budget som regionfullmäktige tidigare beslutat om, totalt 1,4 miljoner kronor.
– Vi har resonerat fram och tillbaka vilka tjänster vi har råd med, säger Janica Sörestedt.
Hon förklarar att de jobbat annorlunda den här gången för att komma fram till ett sparförslag som med största sannolikhet kommer att accepteras av nämnden.
– Alla politiska partier har varit med och diskuterat fram förslaget och vi är näst intill helt överens.
Bland förslagen finns nedläggning av bokbilen, en service för främst äldre personer som inte har möjlighet att ta sig till bibliotek eller bokbuss. Cirka 130 personer nyttja bokbilen i dag.
– Det är en fantastiskt fin tjänst, men vi har tyvärr inte råd. Vi har resonerat om att försöka hitta vägar tillsammans med socialtjänsten, men vi har inte nått ända fram än, säger Janica Sörestedt.
Biblioteket i Havdhem föreslås stänga. Lokalen sägs upp, men tjänsten blir kvar eftersom bibliotekarien även arbetar i Hemse.
– Vi har bibliotek i Burgsvik och Hemse så vi anser att det inte är för lång sträcka att ta sig.
För Konstskolan innebär det troligen slutet om förslaget att helt dra in förvaltningens bidrag går igenom.
– De lär få lägga ner sin verksamhet. Konstskolan har egentligen plats för 36 elever, men har haft ett vikande elevantal de senaste åren, säger Janica Sörestedt.
Förslagen punkt för punkt
Bokbil: Hela verksamheten tas bort. 121 000 kronor
Administration på Almedalsbiblioteket: Bibliotekschefen uppdras att göra besparing motsvarande en tjänst. 240 000 kronor
Havdhems bibliotek: Biblioteket läggs ner 85 000 kronor (inga personalneddragningar).
Flytt av bibliotek i Fårösund till Kustparksateljén: Effekten blir minskade lokalkostnader och ökad tillgänglighet. 148 000 kronor
Administration: Förvaltningsdirektören uppdras att göra besparingar inom administrationen på Visborg på motsvarande en tjänst. 200 000 kronor
Driftstöd anläggningar: minskas med 50 000 kronor
Generell besparing fritidsavdelningen: Fritidschefen uppdras att göra besparingar på 156 000 kronor
Konstskolan: Bidraget till konstskolan upphör från och med sommaren 2016. 200 000 kronor
Kultursamverkansmodellen: Länsinstitutionerna får en nedskärning på 200 000 för 2016 som fördelas procentuellt över alla.
Den totala effekten av de föreslagna besparingarna: 1 400 000 kronor
Kultur- och fritidsnämnden kommer under mötet 3 november att fatta det avgörande beslutet i frågan om besparingarna för 2016.