Malte, 5, letade efter "nåt gammelt" på bokmässan

Att Gotland har en egen bokmässa, dessutom för enbart gotländska verk, är en självklarhet.

15 april 2019 10:03

Det vittnar bland andra Ingrid Wahlgren om, när GT träffar henne under årets bokmässa som pågick under helgens två dagar:

– Det är otroligt många gotländska böcker som ges ut varje år. Det är så jag själv blir paff – så det är nog långt ifrån alla som känner till hur många som faktiskt finns, säger hon.

På söndagens eftermiddag hade hon precis gått på sitt skift vid Gutamålsgillets bord i Almedalsbibliotekets foajé.

– Jag kan inte svara för hur det har gått i helgen eftersom jag nyss kom hit! Men jag märker ett väldigt stort intresse för gutamålet, både här och på andra evenemang som julmarknader och annat.

– Berätt nåt gammelt!

Thomas Tunekvist har tagit sig fram till Ingrid Wahlgren, och hennes bordsgranne Roland Olsson, för att fråga efter en bok med just den titeln.

– Det är en barnbok på gutamål, av Sara Fransson, berättar Thomas Tunekvist som är på bokmässan tillsammans med 5-årige sonen Malte.

Men både Ingrid och Roland står handfallna inför frågeställaren.

Thomas och Malte Tunekvist går vidare. De har ett stort antal andra gotländska utställare som han kan kolla med.

– Vi ska ge bort den till dagis att läsa. Min sambo har haft boken men hon kan inte hitta den, så jag tänkte att den kunde finnas här, säger Thomas Tunekvist.

”Berätt någ gammelt!”, är namnet på Sara Franssons debutbok och gavs ut förra året. Titeln syftar på något hon brukade säga till sin pappa som barn.

Men ”Berätt någ gammelt” är knappast är någon renodlad barnbok.

– Jag vill bygga broar över generationerna med den. Det här ska vara boken som kommer fram när barnbarnet kryper upp farfars knä för att höra om hur det var förr. säger hon i en intervju i GT i oktober 2018.

LÄS MER:"Gutamålsfrälsta Sara förvaltar språkarvet"

Hur Thomas och Maltes gemensamma bokjakt gick vet GT inte, men vi vill och vågar tro att även denna saga slutade lyckligt.

Så jobbar vi med nyheter
Jenny Nilsson