Mellandagsblues med Ida Anderssons och Björn Perssons band

Den 29 december blir det olika varianter av blues när det spelas Mellandagsblues på Munkkällaren. Deltagande grupper är Ida Andersson Band och Björn Persson Bluesband.

23 december 2017 19:30

Mellandagsbluesen hade premiär förra året. Det blev succé och att det skulle bli en uppföljare i år kändes därför ganska givet.

Bakom mellandagssatsningen ligger att banden samarbetat en del tidigare i form av att de gästat varandra på olika evenemang. Ida Andersson:

– Vi har spelat på Hide blues som de anordnar och vid ett tillfälle gick jag in i Björns butik och frågade om de ville vara med på ett gig vi gjorde. Förra året kom de och frågade om vi ville göra något tilllsammans med dom.

Och premiäråret gav kraftig mersmak.

– Det var jättelyckat förra året, konstaterar hon och de hörde av sig och frågade om ”gubbarna” ville köra en gång till. Och det ville de.

Ida Andersson Band har gått över mer och mer till att spela nästan bara eget material. Bandet har släppt en skiva, ”Funk ´n´ Blues”, och ska nu spela in en ny.

– Vi vill ut och värma de låtarna, det blir bara nya låtar, konstaterar hon om mellandagsspelningen.

– Det är bra att ha lite livespelningar i ryggen när vi spelar in och allt måste sitta, det blir mer skärpt då. Det publiken får live kommer också på skivan, det är inget fusk liksom, konstaterar hon eftersom inga pålägg görs i efterhand på inspelningen.

Och det nya materialet har fått lite annan inriktning.

– Grunden i det nya materialet är bluesen men det har blivit ganska rockigt, bluesrock.

Det finns också definitiva inslag av funk, något som flera av bandmedlemmarna har som inspirationskälla. Ida Andersson har som de flesta musiker blandade förebilder.

– Jag lyssnar mycket på grunge, konstaterar hon.

Och hon finns också med i ett annat band, Moon and Moonshine, som återfinns inom countryrockområdet.

– Så har jag börjat skriva på svenska. Folk tycker nästan att det blir som bluesprogg eftersom vissa texter är politiska och lite arga.

Men nya skivan innehåller också engelska texter. Inspelningarna börjar i Capstan Studios i Nacka i februari och blir inte särskilt långvariga.

– Vi spelar in allt live analogt så när vi åker därifrån är det de låtar som blev bra som hamnar på skivan. Vi spelar in på rullband, det blir inga pålägg.

Albumet, som ännu inte har någon titel, hoppas Ida ska komma på marknaden i vår.

Den ursprungliga grunden är således bluesen och då främst blueskvinnor.

– Det har blivit så mycket blueskvinnor som Koko Taylor genom åren. Det startade som ett engångsprojekt för en spelning. Men vi hittade så mycket låtar så vi var bara tvungna att fortsätta och nu har det varat i fem år.

Och bluesen har numera fått ”konkurrens” av eget material.

– På spelningar varvar vi nu blueskvinnor och eget.

I bandet ingår också Christopher-Robin Maurin, Edvin Holm, Albin Linder, Johan Larsson och Linn Klintberg.

– Vi repar en gång i veckan, året runt.

Under Mellandagsbluesen spelar banden varsitt set men de spelar också med varandra och gästartister kommer att dyka upp.

– Avslutningen blir med alla och med Filippa Maurin som en liten joker.

Så jobbar vi med nyheter
Lars Schill