Musik från Almas resor under valven

Sångerna kommer när hon reser. Alma Emilsson har packat om dem till skivformat. Under Almedalsveckan bjuder hon på sin egen musik i Visby domkyrka.

1 juli 2017 11:00

Musik har varit en stor del av Alma Emilssons liv sedan hon var liten. Leksakspianot som gav en entonig oktav ifrån sig när hon blåste i det har hennes tre döttrar nu fått ärva.

– Jag fick fylla ut med sång, det var där jag fattade att musiken finns inuti mig, säger Alma Emilsson.

Föräldrarna var körledare och körsången blev tidigt hennes uttryck. 15 år innan Alma och maken Stefan Emilsson hittade varandra bildade hon trion "Con Alma" tillsammans med hans syster Anna och Lisa Bengtsson.

– Att stå på scenen och sjunga har alltid funnits i mig. Vi var med i Musik Direkt, olika framträdanden och Tiljans, säger Alma Emilsson.

De senaste tio åren har hon skrivit egen musik, som hon använt i sitt jobb som musiker i Visby domkyrka.

– Det var ett behov som bara kom och som jag behövde få ur mig, säger hon och berättar att allt startade under en flera månader lång resa i Sydamerika.

I Argentina köpte Alma Emilsson en mindre gitarr. Ur den kom melodierna och orden har fortsatt komma till henne under nya resor. Hon har åkt två gånger till Frankrike för att få ro och lust att skriva.

Förra året blev tanken hon burit under många år tillräckligt stark. På söndag släpps Alma Emilssons debutplatta "Livet säger kom". Texterna handlar om vardagliga ting, men också om livets stora frågor.

– Om livet, döden, kärleken och en låt är skriven utifrån ett kärleks-sms, säger hon.

Stillsamt, eftertänksamt och finstämt bär Almas röst på debutplattan. Hennes egen tro finns som en röd tråd genom låtarna och av Micke Lyander på Sandkvie studio fick hon hjälp att skapa plattans fylliga ljudbild.

– Jag har precis hämtat ut 1 000 skivor som jag har i bilen. Det är jättenervöst, men jag är väldigt nöjd med resultatet, säger hon.

Plattan släpps på söndag kväll och under politikerveckans samtal i Visby domkyrka kommer Alma Emilsson varje kväll att framföra sina låtar. Efter en lång mammaledighet kommer hon i augusti tillbaka till jobbet i domkyrkan. Då är hon fast besluten att starta barnkörverksamhet, något som domkyrkan inte haft på mer än tio år.

– Jag älskar barnkör och vi kommer att sjunga svängig och fartig musik. Det känns jättekul att göra domkyrkan till barnens katedral, säger hon.

Men först väntar sommarkonserter och på sikt hoppas Alma Emilsson släppa sin musik digitalt på iTunes och på Spotify.

Fakta:

Namn: Alma Emilsson.

Ålder: 40 år.

Bor: Hus på Klinten i Visby innerstad.

Familj: Maken Stefan Emilsson, döttrarna Svea, 7 år, Gerda, 5 år och Judit, 2 år.

Yrke: Kyrkomusiker i Visby domkyrkoförsamling.

Aktuell: Nya plattan "Livet säger kom" med release i domkyrkan söndag 2 juli 20:30.

Spelar varje kväll 22:00 under Almedalsveckans samtal i domkyrkan.

Startar i höst barnkör i domkyrkan.

Så jobbar vi med nyheter
Henrik Radhe