Musik och dans under Påskfestivalen

Påskfestivalen är i full gång med musik, dans och konst runt om på Gotland. Årets tema är hängivelse. "Vi vill vara en oas för reflektion och eftertanke i påsken".

17 april 2019 14:33

Mellan palmsöndagen och påskdagen fylls kyrkor och andra lokaler på ön av musik, dans och konst. Det är tredje året som Påskfestivalen arrangeras på Gotland.

– Vår vision är att sammanföra unga talanger, professionella musiker och duktiga amatörer så att de kan inspirera varandra. Vi vill vara en oas för reflektion och eftertanke i påsken, säger Gisela Herb, ordförande för Påskfestivalen.

Årets tema är hängivelse.

– Vi utgår från kulturarvet och påsken och det finns så många aspekter. Definitionen av hängivelse är att man ägnar sig åt någonting med stor inlevelse, empati och stort allvar. Hängivelse är en egenskap som alla musiker, artister och konstnärer behöver för att lyckas och för att beröra en publik, säger Gisela Herb.

Ikväll på Folkhögskolan i Hemse samsas musiker från Gotland, Vänersborg och Norge på scen och framför klassisk musik och folkmusik. Imorgon på skärtorsdagen hålls både vernissage för Staffan Laurin i Domkyrkan och konserten "Möt morgondagens stjärnor" på Almedalsbiblioteket.

– Det är tenoren Martin Enger Holm som nyligen vann en nationell tävling bland unga musiker i Oslo. Den svenska, unga pianisten Sebastian Iivonen kommer spela och bland annat framföra F. Chopins berömda sonat i b-moll, säger Gisela Herb.

Sebastian Iivonen spelar även på påskdagen på Påskfestivalens avslutningskonsert, också den på Almedalsbiblioteket. Iivonen ackompanjerar då den norska sopranen Eir Inderhaug. På avslutningskonserten medverkar även dansarna Moa Skans Karlsson och Märta Karlén från Kulturskolan på Gotland.

Festivalprogram

17 april klockan 19 livemusik på Folkhögskolan i Hemse.

18 april klockan 18 på Almedalsbiblioteket i Visby "Möt morgondagens stjärnor".

19 april klockan 12 i Visby domkyrka gestaltas årets tema "hängivelse" genom musik och dans. Klockan 15 i Atlingbo kyrka är det gudstjänst med Ingrid Rodebjer på violin.

21 april klockan 19 sker avslutningskonserten på Almedalsbiblioteket.

Så jobbar vi med nyheter
Cecilia Thomsson