Ny samarbetspartner kommer till Ljudvågor

Gotlands tonsättarskola etablerar ett nytt samarbete i årets Ljudvågor. Det är Vadstena sång- och pianoakademi som för första gången kommer att medverka.

Sammanlagt uruppförs 58 verk skapade av 24 elever.

14 maj 2019 00:00

Ljudvågor är Tonsättarskolans festival för nyskriven konstmusik där elevernas egna kompositioner framförs av olika professionella ensembler. Ljudvågor 2019 är den 24:e i ordningen och invigs i morgon och pågår fram till söndag.

– Vi är väldigt glada för samarbetet med Vadstena sång- och pianoakademi. Det är ett projekt som handlar om vokalmusik med text, sång och piano i fokus. Det kompletterar oss väl eftersom vi inte haft så mycket vokalmusik tidigare, konstaterar Mattias Svensson Sandell, utbildningsledare vid Tonsättarskolan, när han smiter ut en stund från Gotlandsmusikens repetitioner, för övrigt en annan av festivalens samarbetspartner.

Övriga ensembler som medverkar på Ljudvågor är Uppsala kammarsolister, Musikhögskolans kammarkör, Musikkonservatoriet i Falun och Norrbotten Neo.

– Sammanlagt blir det ungefär hundra gäster som kommer till ön, summerar Mattias Svensson Sandell.

I år är det 24 elever som bidrar med sina verk och sammanlagt handlar det om 58 uruppföranden. Många av verken har inte så lång speltid, de kortaste cirka två minuter. Förutom livemusik så kommer det också att vara ett par konserter med elektronisk musik via högtalare.

Efter ett inledande mingel i Folkets bio inleds musiken i huvudspellokalen, Vårdklockans kyrka, i morgon klockan 18.30. Då är det Gotandsmusiken som spelar sju av verken. Dessa är komponerade av Joel Janson Johansen, Margareta Stagren, Jackson Smith, Macus Vallgren, Luna Green, Jimmy Axelsson och Albin Linder.

Klockan 21.00 fortsätter Vadstenaakademin i kyrkan, och har därmed sin Ljudvågorpremiär, och framför ytterligare sju av tonsättarelevernas musikskapelser.

Programmet rymmer också två ljudinstallationer. Dessa görs av två kompositörer (av de tre) som går den ettåriga projektutbildningen för redan verksamma tonsättarkonstnärer.

– De brukar ofta ha egna konserter eller uställningar.

På lördag och söndag mellan 12.00-16.00 framför Assar Tallinger en ljudinstallation på Konstmuseet.

På söndagen, 12.00-16.00, framför Stina Tordby sin ljudinstallation i Gotlands museum.

– Den inleds i Bildstenshallen med ett körverk med gotländsk ensemble och fortsätter sedan upp till Sävesalen och den ljudsinstatllation som Stina gjort, berättar Mattias Svensson Sandell.

Programpunkter i urval

16/5 19.00 Uppsala kammarsolister.

21.00 Elektroakustisk musik 1, Folkets Bio.

17/5 18.00 Musikkonservatoriet Falun 1.

20.00 Norbotten Neo.

22.00 Elektroakustisk musik 2, Folket Bio.

18/5 16.00 Muskhögskolans kammarkör.

(Samtliga i Vårdklockans kyrka där ej annat anges).

Så jobbar vi med nyheter
Lars Schill

Ämnen du kan följa