Nytt från Buford Pope

Buford Pope har just släppt sitt åttonde album, "The Waiting Game". Trots att det handlar om americana så är den helt "made in Gotland". Gotländska musiker har samlats i inspelningsstution i Vall.

16 april 2019 14:09

Buford Pope (Mikael Liljeborg) är känd som gotlänningen som från sin nuvarande bas i Helsingborg satsar hårt på den musikaliska genren americana med rejäla tillsatser country. Så är också fallet i de 12 låtarna på hans färska album "The Waiting Game", hans åttonde i ordningen.

– Jag har jobbat med det här albumet under två års tid, jag höll på med det redan innan det förra ("Blue Eyed Boy" 2017) kom ut. Då kom låtarna väldigt fort och vi började spela in i april för två år sedan.

– Det är inspelat i Vall Recording Studio med Alexander Härnlöv och det är jättemånga gotlänningar med på albumet, det är lite kul att det är så många gotlänningar, framhåller Buford Pope.

Och räknar upp välkända musikernamn som Tobias Fröberg, Roger Gustafsson, Lee Gotvik och Robin Waernquist.

– Och så är min brors fru Anna Liljeborg med och sjunger. Och Linus Larsson har mastrat.

Lite fastländsk musikerhjälp blev det dock mot slutet medger Buford.

– Lite dubbar är lagt i Helsingborg med Jocke Pettersson.

Många besök i Vall blev det under inspelningsperioden.

– Helt färdigt var det i nyår.

Och nu finns albumet redo för lyssnaren, såväl per strömningstjänst som i fysisk form.

Sen sist har Buford Pope också böjart publicera ett nyhetsbrev om vad som pågår musikaliskt.

– Det ska jag köra så fort något är på gång, minst fyra gånger per år ska det komma.

I det första numret framgår bland annat att Buford Pope uppmärksammats av ett Los Angeles-baserat marknadsföringsbolag inom musikområdet som arbetat med tunga namn som Springsteen, Coldplay och Adele.

– De fick nys om mig när de hört min musik, jag skickade över albumet och de ville arbeta med det.

– De har arbetat med den här typen av musik i jättemånga år och är väldigt noggranna med vad de väljer ut. Det är redan väldigt många radiostationer i USA som spelar skivan.

Exakt vilket bolag det är vill han inte säga i klartext.

– Det är roligt att vara lite hemlig. De får googla, är budskapet till den nyfikne läsaren.

Buford Pope är just hemkommen från en turnésväng i Italien. Det land där han faktiskt rönt mest framgångar hittills med sin americana.

En musikstil som är traditionell amerikansk musik och folkmusik i grunden med ett brett paraply av ingående stilar och stildrag som bluegrass och countrymusik. Kända musiker som gjort låtar i genren finns det gott om; Bob Dylan, Neil Young, Tom Petty, Emmylou Harris...

– Italien gillar den här typen av musik. För svenskar är det inte riktigt samma sak, här är den mer uppskattad bland musiker, som älskar att spela den, än hos den breda allmänheten. Det är sån skillnad så det är inte klokt.

En sak till är speciell med Italien musikaliskt sett, menar Buford.

– De köper fortfarnde cd, så det är kö när vi säljer efter konserterna..

I sommar blir det spelningar i Sverige innan det i höst åter blir turné utomlands. Det blir förstås besök i Italien men även i genrens hemland USA. En genre som Buford Pope beskriver som melodiöst berättande.

– Det man berättar är sant och skildrar sånt man gått igenom, texterna är självbiografiska, framhåller han och exemplifierar med "In my hometown" (Visby) från nya skivan.

– Det är en sann story.

Så jobbar vi med nyheter
Lars Schill

Ämnen du kan följa