Oscar bär Sven-Ingvars låtskatt vidare

Det blir en känslomässig dansbandskväll när Sven-Ingvars bortgångne frontman Sven-Erik Magnusson hyllas av sonen Oscar Magnusson. "Ett tack till pappa för all musik", säger han till GA.

14 mars 2019 14:30

Två år efter att en av landets mest kända artister Sven-Erik Magnusson gick bort kommer turnén ”Länge leve Sven-Ingvars” till Wisby strand. Som sångare har sonen Oscar Magnusson tagit över efter fadern.

– Det här är en tydlig hyllning till honom. Jag behövde få ur mig något och det här är ett tack till pappa för det som har varit och för all musik, säger han.

För honom och resten av bandet är det viktigt att Sven-Ingvars lever vidare och med en mix av den gamla låtskatten och nyskriven musik hoppas Oscar Magnusson att publiken får vad den vill ha.

– Man brukar säga ”Kungen är död, länge leve konungen”. Det finns en fortsättning och den finns i låtarna och musiken, säger han.

Turnén startade i höstas och tidigare i år släppte bandet sin senaste singel ”Rör vid mig igen”.

– Vi tar det här ett år i taget fast det kanske inte blir 60 år till, säger Oscar Magnusson och skrattar.

Oscar Magnusson talar med värme om sin pappa Sven-Erik Magnusson som gick bort i cancer den 22 mars 2017. Han beskriver att han alltid är ledstjärnan i det musikaliska arbetet.

Att turnén på flera håll blivit utsåld är inget som bandet kunde räkna med, säger Oscar Magnusson, men att drivkraften för hans del varit högst egoistisk – att få utlopp för sina känslor. Och även om mycket handlar om sorgebearbetning för hans del, vilket många i publiken kan identifiera sig med, så lockar Sven-Ingvars låtar fram främst glädje.

– Sven-Ingvars har funnits i så många liv. Par har träffats till musiken, dansat och varit glada. Så jag tror att man möts i glädje och sorg i någon slags symbios i det här, säger Oscar Magnusson.

Sven-Ingvars har under sina 60 år som band lyckats få otaliga hits. Med sammanlagt otroliga 54 låtar på Svensktoppen är de den grupp som haft näst flest placeringar, bara slaget av Sten & Stanley. 2016 valdes de in i Swedish Music Hall of Fame.

– Det är så otroligt många låtar som blivit hits och grävt sig in i folks sinnen, säger Oscar Magnusson.

Efter Sven-Erik Magnussons bortgång kallade Aftonbladets ledarskribent Ingvar Persson Sven-Ingvars för ”folkhemmets soundtrack”.

Många av de låtar som satt sig hos svenskarna kommer med säkerhet att spelas på morgondagens konsert.

– Det finns alltid låtar som vi inte kan plocka bort: "Fröken Fräken”, ”Säg inte nej” och ”Jag ringer på fredag” för att nämna några. Men däremellan stoppar vi in en del andra tonsättningar av pappa, säger Oscar Magnusson, som har över 30 album att plocka låtar från.

Sven-Ingvars

Turnén "Länge leve Sven-Ingvars" hyllar bandets sångare och frontfigur Sven-Erik Magnusson som var med vid starten 1956.

Bandets nuvarande medlemmar är Oscar Magnusson (sång/gitarr), Klas Anderhell (trummor), Stefan Deland (bas), Staffan Ernestam (gitarr) och Olle Nyberg (piano).

År 2016 firade bandet 60-årsjubileum med en Sverigeturné. Det blev den sista för Sven-Erik Magnusson som avled året därpå.

Sven-Ingvars fortsätter att släppa ny musik och planerar en ny turné 2020.

Konsert på Wisby strand fredagen den 15 mars.

Så jobbar vi med nyheter
Eleonor Svensson