"Pippi" filmar på ön igen

När 23:e inspelningen av Kommissarien och havet är igång på Gotland, finns många svenskar med i produktionen. En av dem är skådespelaren Inger Nilsson.

8 maj 2017 17:30

För elfte året i rad är Inger Nilsson tillbaka i rollen som rättsläkaren Eva, i den omåttligt populära långköraren om kommissarie Robert Anders på Gotland.

– Jag och skådespelarna Walter Sittler (som spelar kommissarien, red. anmärkning) och Andy Gätjen har varit med sedan starten 2006. Det är det bästa sommarjobbet som finns! Vi filmar intensivt i ungefär två månader, det är en väldigt välplanerad organisation, säger hon.

Inspelningen sker både på tyska och svenska.

– Vi svenska skådespelare dubbas sedan till tyska. Den tyska publiken är mycket mer van vid dubbningar än vi är i Sverige. Det är ett speciellt sätt att jobba på. Jag kan inte prata tyska själv, men jag förstår språket under inspelningarna, säger Inger Nilsson.

Hur vill du beskriva din karaktär Eva?

– Hon är en riktig yrkeskvinna som har varit med länge, hon är bestämd och har en viss pondus.

Filmserien som baseras på Mari Jungstedts populära deckarserie har runt åtta miljoner tittare i Tyskland och den gotländska naturen har en stor inverkan, tror Inger Nilsson.

– Tyskarna är imponerade av naturen, det är ingen slump att man väljer att filma här. Den gotländska naturen framstår som exotisk, även för oss svenskar. Själva landskapet hjälper till att skapa mystiken i deckaren med vinande vindar och ett rytande hav, säger hon.

Vad har fått dig att stanna i rollen i elva år?

– Det är ett kul jobb, jag har inte filmat så mycket i Sverige utan mest stått på teaterscenen. När jag började de här inspelningarna 2006 hade jag bara spelat teater innan, det är lärorikt att ha den här sidan av yrket också. Jag är en typisk teaterskådespelare, medan film kräver ett "mindre" uttryck med mindre gester och minspel, säger Inger Nilsson.

Det är första gången Inger Nilsson skådespelar på Gotland, sedan Pippi Långstrump-filmerna hon medverkade i som barn.

– Det är väldigt trevligt att filma här. Vi filmar över hela ön, det är så vackert, säger Inger Nilsson, som hoppas på en fortsättning när film nummer 23 och 24 är färdiginspelade för året.

Efter filmatiseringarna väntar sommarteater på Mälarhöjden för Inger Nilsson, "De trumpna fruarna" samt hennes egna föreställning om Astrid Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter
Lina Breisch