Rekordmånga konstnärer på Vårsalongen

Rekordmånga konstnärer, amatörer som professionella, ställer i helgen ut sina alster på Vårsalongen i Lärbro.

25 mars 2016 17:16

Årets påskhelg bjuder på den 22:a upplagan av Gotländsk vårsalong på Korsbygården i Lärbro. Förra året valde 71 konstnärer att visa upp sina verk på den populära tillställningen, vilket lockade 3 000 besökare.

– Förra året hade vi rekordpublik, men vi hoppas att det kommer ännu fler i år, säger Maria Larsson, ordförande i Lärbros bygdegårdsförening.

Ett rekord är dock redan slaget. I år deltar nämligen över hundra konstnärer med sina nära 300 konstverk.

– Tidigare år har man fått ställa ut fyra verk var, men i år har vi blivit tvungna att begränsa till tre, eftersom det är så många som vill vara med, säger Maria Larsson.

En person som har gedigen erfarenhet av Vårsalongen är Alice Åkerblad, som i år ställer ut tre tavlor i akryl. Alice Åkerblad har svårt att minnas hur många år hon har varit med, men gissar att hon varit med i omkring 19 år.

– Det har blivit en tradition, säger hon.

En som däremot debuterar på Vårsalongen är Moutaz Albachar från Syrien.

– Jag arbetar mycket med ljus och färger, berättar han.

Moutas Albachars konst har synts runtom i världen, bland annat i Frankrike, Libanon, Irak och Kuwait. Men det här är första gången han ställer ut i Sverige.

– Det är kul att vara här, säger han.

Utanför Korsbygården välkomnas man av fyra kråkor, signerade Bruno Engström. Nytt för i år är att förra årets vinnare av publikens pris får möjlighet att göra något extra till nästa vårsalong.

– Jag frågade om jag fick visa upp några fler verk och det utvecklades till den här idén, säger Bruno Engström glatt.

Förutom kråkor ställer han även ut kajor.

– De är smarta fåglar med starka karaktärer som finns runtomkring oss, säger Bruno Engström.

Vårsalongen

Gotländsk vårsalong arrangeras likt tradition på Korsbygården i Lärbro. Från långfredagen till påskdagen håller de öppet till klockan 12-17 och på annandagen klockan är det öppet 12-15.30.

Under måndagen kommer sedan tre priser att delas ut: Publikens pris, där publiken får rösta fram en vinnare, Juryns pris, där Gotlands Tidningar utser en vinnare, och Korsbygårdens pris, där bygdegårdsföreningen väljer en vinnare.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa