Relationsdrama går i repris i kyrkor

Fyra år efter att Länsteatern gjorde ”Floden” återvänder föreställningen till öns kyrkor. Relationsdramat med Peter Gabriels musik i fokus har varit så efterfrågat att teaterchefen inte kunde säga ”nej”.

8 maj 2019 11:00

– Det är en av de mest efterfrågade föreställningarna, så vi har sagt att så fort vi får ihop ensemblen igen så kör vi, säger Thomas Sundström, teaterchef och manusförfattare.

Den elfte maj får alltså Länsteaterns kyrkoföreställning ”Floden”, som spelades 2015, nypremiär. Det är ett relationsdrama uppbyggt kring Peter Gabriels låtar som har översatts till svenska, där parrelationens dynamik utforskas av skådespelarna Martyna Lisowska och Lennart Bäck.

– Det är en föreställning om svårigheterna att leva tillsammans men ändå en önskan om att göra det, säger Thomas Sundström.

En fras i föreställningen: ”En snigel kan älska sitt vildgräs men var ska de bygga sitt bo?” får stå för symboliken kring människors olikheter. Lennart Bäck är dramats snigel medan Martyna Lisowska är vildgräset.

– Det svajar högt i vinden och står högt upp medan snigeln krälar på jorden. Du har en människa som är högt upp i det blå med sina tankar, hopp, tro och framtiden och kanske inte riktigt ser verkligheten. Sedan har du en människa som är mer rotad i verkligheten och får ta itu med den. Hur ska de här två människorna kunna leva ihop?, säger Thomas Sundström.

Stort fokus läggs på musiken och föreställningens titel ”Floden” kommer såklart från Peter Gabriel-låten ”Here comes the flood”, ett stycke med en andlig dimension. Enligt Thomas Sundström är musiken från den brittiska sångaren och kompositören mycket lämplig i detta sammanhang.

– Det är många sånger som är existentiella och handlar om den här kampen mellan drömmarna och verkligheten, säger han.

Att ”Floden” under förra turnén lyckades fylla flera gotländska kyrkor, tror Thomas Sundström, helt enkelt beror på att föreställningens tema berör alla.

– Relationsfrågorna är alltid aktuella för oss, oavsett om vi finns i en relation eller har haft en relation eller om vi önskar oss en, säger han.

Det medeltida kyrkorummet som spelplats ger en extra dimension till föreställningen, menar Thomas Sundström.

– Det är speciellt att spela den här föreställningen, med sina sånger, på den plats där folk brukar gifta sig, framför altaret. Det finns en laddning i det, säger han.

Floden

Musik och text: Peter Gabriel

Regi och översättning: Alexander Moberg

Musiker: Erik Törner, Daniel Kylén och Robert Wahlström

Skådespelare: Martyna Lisowska och Lennart Bäck

Spelplan:

Roma kyrka, 11 maj, Sanda kyrka, 12 maj, Eksta kyrka, 14 maj, Grötlingbo kyrka, 15 maj, Lärbro kyrka, 16 maj, Kräklingbo kyrka, 17 maj, Fårö kyrka, 18 maj, Lummelunda kyrka, 21 maj, Öja kyrka, 22 maj, Ekeby kyrka, 23 maj, Tofta kyrka, 24 maj, Östergarn kyrka, 26 maj, När Kyrka, 28 maj, Boge kyrka, 29 maj, Guldrupe kyrka, 30 maj.

Så jobbar vi med nyheter
Eleonor Svensson