Rockskallen från A till Ö - minns du detta?

Rockskallen har sedan födseln 2004 genomgått många förändringar, men livemusiken har alltid stått i centrum. När Rockskallen pånyttföds som Rockskallen Music Awards blir GA Fredags lite nostalgisk och bjuder på kända och okända guldkorn ur Rockskallens historia.

16 mars 2018 09:45

Anders Wendin. Under sitt scenalias Moneybrother är han huvudakten på Rockskallen Music Awards, RMA, i morgon kväll.

 

Björn Jansson. Den förre detta politikertoppen har faktiskt varit en av prisutdelarna när Entombed 2005 vann.

 

Cement. Det är inte bara musiken som varit tung under åren utan också själva priset. Fjolårets statyett vägde 40 kilo.

 

Dricke. När Mustasch stod på scen 2015 hade sångaren Ralf Gyllenhammar ett önskemål – PET-flaskor med gotländsk kulturbrygd.

 

Effes. Här hölls Rockskallen för allra första gången. Nostalgifaktor: Skyhög.

 

Fjorton. Så många år har det gått sedan skallen grundades.

 

Ghost. Det är bara ett av de riktigt stora banden som Rockskallen stolt kunnat presentera. 2011 stod världsbandet på Visbyscenen, några år senare kammade de hem en amerikansk grammy för bästa rockuppträdande.

 

Hyllningar. Även om Rockskallen genom åren har förändrats, och i år mer än någonsin, har syftet alltid varit och kommer alltid att vara detsamma – att hylla alla dem som håller den gotländska livescenen levande.

 

Independent. De första åren präglades av indierock och den svenska indiedrottningen Marit Bergman var också den första att ta emot Rockskallen i rikskategorin.

 

Jörgen Sandström. Visbysonen som är en av Sveriges främsta death metal-pionjärer. Han var med och startade Grave, som spelade 2008, och var med i Entombed som både prisats och spelat på Rockskallen. 2016 fick han Rockskallens hederspris.

 

Konferencierer. Vera Kebbe och Robin Waernquist, varav den sistnämnda var Rockskallevinnare 2015, är två gotländska musiktalanger som var och en gjort mycket för livescenen. Att det är just de två som ska leda morgondagens gala känns helt rätt!

 

Leading light. 2014 släppte bandet sitt debutalbum och nominerades även till Rockskallen, men fick se sig besegrade av Hammer bar. Även 2017 var de nominerade. I morgon står de på scen då de öppnar galan.

 

Mattias Bärjed. The Soundtrack of our lives-gitarristen, som sedan 2013 är gotlänning, gjorde året innan, 2012, en spelning på Rockskallen, där Ebbot Lundström fick taket att lyfta på Hamnplan 5.

 

Night. Att komma försent till sin spelning är sann rock n roll-anda, men att missa hela på grund av att man inte kom med flyget är kanske inte lika mycket rock. 2014 fick publiken klara sig utan bandet Night.

 

Oumbärlig. Det finns några eldsjälar som står bakom Rockskallens framgång. En av dessa är helt klart Timas Eliasson, som själv överraskades med priset 2010. Han kan ha stått för tidernas kortaste tacktal: "Tacktal? Kiss my ass! Men tack som fan!"

 

Progg. 2009 var Stefan Sundström bokad. Han frågade om han fick ta med sig några kompisar. Förvåning hos arrangören och jubel bland publiken utbröt när det visade sig att vännerna på scen var proggpunkslegenden Fjodor från Ebba Grön och Ola Nyström, gitarrist i Weeping Willows.

 

Quiz. Utöver att lyssna på grymma livespelningar finns det en till sak som de gotländska musikälskarna tycks besatta av – musikquiz. Det mest kända, Popgiss, tilldelades hederspriset 2015. I år gissar vi att många laddar upp för galan på Popgiss 2018:s andra deltävling.

 

Riddarna. 2013 vann de Rockskallen. I kväll spelar de på musikfesten Döskallen, en perfekt förfest inför morgondagens gala. Och i morgon kan fansen hålla tummarna för "Riddarna + Alkberg", nominerade i klassen Liveakt.

 

Samba. I år blir det premiär för en genre som tidigare lyst med sin frånvaro. Rockskallen blir lite mer rytmisk när gruppen Tecken Samba gör en mashup med rockbandet Leading light.

 

Troschock. När The Sounds 2007 gjorde en avstickare från sin världsturné för att spela på Rockskallen slogs det nog Rock n roll-rekord. Sångerskan Maja Ivarsson bjöd på en show i världsklass. Fem år senare skulle hennes troschock i "Så mycket bättre" skapa kvällstidningsrubriker, men kom i håg var ni såg dem först.

 

Upphovsmän. Tobias Wallström, Fredrik Magnusson och Rolf K Nilsson är namnet på de tre män vars förtjänst det är att Rockskallen startade. Den briljanta idén med en lokal rockgala föddes över en tallrik mikropizzor. Resten är historia som man säger.

 

Vadstuck. Många är de band som stått på både Rockskallens och Ekbackens scener. Hardcore Superstar och Crucified Barbara för att nämna några. 2010 gjorde Rockskallen en utflykt och lämnade stan för Garda.

Wall of sound. Klubben som lyfter den gotländska livescenen blev den sista pristagaren av Rockskallen i sin gamla tappning. Nu startar ett nytt kapitel.

 

X-rated. Ryktet säger att Ghost och Fatal Smile ska ha deltagit i en legendariskt vild efterfest på en villagata i östra Visby. Detaljerna går inte att trycka i tidningen.

 

Ytterligheter. Även om rocken har varit i fokus under åren så har oväntade inslag, som Rhymatic:s reggaetoner eller Pica Pica Orchestras soulfunk, också haft en plats. Men i år slår Rockskallen garanterat rekord i musikbredd: Samba, gospel, konstmusik, folkmusik, jazz, musikal och rock.

 

Ziggy Stardust. Det är både namnet på David Bowies alter ego och en av hans mest populära låtar som fick liv på Rockskallen 2011 då ett Rockskallen All star band sattes ihop. Det bestod av Mats Levén, Timas Eliasson, Seven Antonopoulos, Jonas Karlsson och Ryan Roxie.

 

Åska. Thundermothers fans fick vad de önskade – ett mörkt, öronbedövande dunder när Växjöbandet intog scenen 2016.

 

Äventyr. Det är ändå så starten på Rockskallen måste beskrivas. Ett initiativ från tre av GA:s medarbetare, en fotograf, en nattchef och en politisk chefredaktör, där redaktionens egna pengar (och framtid) sattes på spel. Och som tur var föll det väl ut, så att tidningen slapp få ett stort hål i kassan.

 

Öl. Genom åren har det varit drycken no 1 för både besökare och artister. Skål, vi ses i morgon!

Det händer i morgon:

Under Rockskallen Music Awards på Wisby strand ska årets främsta musiker och musikarbetare på den gotländska pop- och rockscenen utses. De nominerade är:

Årets doldis: Peter Othberg, Örjan Klintberg och Alma Emilsson.

Årets liveakt: Gotlandic Pink Floyd Show, Ida Andersson Band och Riddarna + Alkberg

Årets uppstickare: Wisby Strandfestival, Pelle Jansson och Klubb Skaiv

Årets wow: Slite Cement, Pink Milk och Karl Petters orkester

Årets rockskalle: Går till den artist, det band eller den arrangör som gjort den största insatsen för den gotländska pop- och rockscenen under det gångna året. Avslöjas under galan.

Folkets pris: Avgörs av läsarna som har kunnat rösta på samtliga nominerade.

Under galan kommer flera gotländska artister och band att uppträda i unika konstellationer.

Klockan 23.00 är det dags för kvällens huvudakt Moneybrother.

För den som inte har haffat en biljett finns det möjlighet att lösa det i dörren.

Så jobbar vi med nyheter
Eleonor Svensson