Se bilderna från Ulf Lundell på Fårö

Slutsålt sedan april. Stämningen var på topp när Ulf Lundell kom tillbaka till ön och firade 40 år som artist.

21 juli 2015 22:17

”Uffe!” utbrast en person i publiken och flera andra hakade på när Nick Lowes hit Heart of the City från sjuttiotalet hade ebbat ut i ladan på Stora Gåsemora. De flesta var nog glada att de hade tak över huvudet för stunden, för minuter innan Ulf Lundell äntrade scenen var det inte längre bara blåsigt och mulet, det regnade också.

Biljetterna har varit slutsålda sedan april, och stämningen på Fårö var förväntansfull inför Lundells återkomst till Gotland.

Innan spelningen stod två fans utanför ladan, Boel Färjh och Maria Svensson från Burgsvik, som följt sin idol i 40 respektive 20 år.

– Jag såg honom första gången 1975 och har älskat honom sen dess. Vid det här laget har jag sett honom 26 eller 27 gånger, säger Boel Färjh.

Hon tycker det är härligt att han fortfarande turnerar.

– Det är farten, att han kan stå trots sin ålder och hålla i gång, det är fantastiskt. Han har alltid varit en husgud för mig. Många gånger har han sagt att ”det här är sista turnén”, och man hoppas varje gång att det inte var det.

”Så mycket Burgsvik” krockade på tisdagskvällen med Ulf Lundells konsert. Men dessa två burgsviksbor hade länge haft biljetter till Fåröspelningen.

– Lundell går före mycket, säger Maria Svensson.

Lite längre bort stod linköpingsbon Susanne Sylvan med dotter och barnbarn.

– Jag har alltid tyckt om honom och jag förknippar honom med Gotland. Jag har lyssnat på honom sedan tonåren i Linköping. Det ska bli spännande att se om hans röst fortfarande håller sen jag såg honom senast för ett par år sedan, säger Susanne Sylvan.

Vid kravallstaketet hade paret Linda och John Stark från Helsingfors tagit plats längst fram i mitten.

– Det finns en ärlighet i hans musik, och en karisma och energi. Han känns äkta, säger John Stark om artisten han vid det här laget hunnit se uppemot femton gånger.

Så var det dags. Han hälsade artigt på publiken med sin typiska Fender Telecaster runt halsen. Sen kom öppningsriffet från låten Omaha från 2008 – så var kvällen förgylld för de jublande beundrarna i ladan.

– Man har ju alltid lyssnat på Uffe. Det är helt sjukt vad det kommer folk för att se en gammal gubbe, säger Krister Berglund som satt utanför ladan.

Kanske inte helt oväntat så hoppades de flesta som fick frågan om eventuell favoritlåt att de skulle få höra Öppna landskap.

– Den går inte av för hackor, säger Leif Bengtsson från Söderköping som var på Fårö för att se Lundell för första gången.

Så jobbar vi med nyheter