Se bilderna och låtarna från Så mycket Burgsvik

Över 12 000 åskådare vallfärdar under fyra tisdagar till Storsudret för att vara en del av succén "Så mycket Burgsvik". Men vad är egentligen hemligheten? Helagotland.se var på plats under årets premiärkväll för att försöka ta reda på det.

12 juli 2017 11:21

Så mycket Burgsvik har på bara några år blivit ett av Gotlands mest hajpade evenemang. Runt 3 000 människor besöker varje konsert och de som inte var där undrar ofta vilka artister som egentligen spelade på konserten. Robin Waernquist, som är grundare till evenemanget tillsammans med kompisen Emanuel Norrby, säger att det är fler saker som som gör evenemanget så folkkärt.

– För mig är Så mycket Burgsvik extra speciellt för att det är på hemmaplan. Sedan är det så jäkla familjärt, vi har aldrig haft ett slagsmål. Förra året var det på väg att bli slagsmål och då stoppade Emanuel det från scenen. Det här är ett evenemang för alla åldrar, det är verkligen hela åldersspannet. Sedan är många andra ställen väldigt creddiga, men här är det genuint trevligt, säger Robin Waernquist.

Det är rätt många personer som inför varje kväll gissar på vilka artister det är som kommer...?

– Det blir också en grej och många tycker det är jäkligt spännande. Det tisslas och tasslas, folk har hört något rykte innan och ofta är det något helt annat. Vi rider lite på gotlänningarnas nyfikenhet, säger Robin Waernquist.

De spelade unde flera år på Folkeryds, som senare blev Fiket, i Burgsvik och deras kärlek till orten gjorde att de ville starta något nytt. Det blev startskottet till Så mycket Burgsvik som såg dagens ljus för första gången år 2012.

– Det är helt obeskrivligt att det blivit så bra. Vi har en sådan jäkla historia här, på något sätt tackar Burgsvik oss och vi tackar Burgsvik, säger Robin Waernquist.

Hur är det att gå ut på scenen här fyra tisdagar varje sommar?

– Det låter så jäkla klyschigt. Men när man går ut här på en plats där något man skapat själv, då blir man nästan tårögd. Det är så jäkla stort, säger Robin Waernquist.

Under årets första kväll var Helagotland.se på plats ute på Storsudret och det var tydligt att Så mycket Burgsvik är något man hoppas blir kvar under en lång tid framöver. Innan evenemanget började träffade vi flera personer som drack gott och förberedde sig för att gå in och lyssna på artisterna. De var samtliga överens om att det är ett speciellt evenemang.

– Jag har varit här ett par gånger och det blir ett par gånger per år. Det är så häftigt att man inte vet vad som händer, jag tycker det här är jätteläckert, säger gotlänningen Tomas Berglund.

Vad är det som skapar den här speciella stämningen tycker du?

– Det är något för alla åldrar. Mixen är det som gör evenemanget så speciellt, säger Tomas Berglund.

Han säger att det finns en kväll som för honom var mer speciell än de andra. Det är också en kväll som Helagotland.se:s utsände hört flera andra människor prata om tidigare. Helt enkelt en kväll som lever kvar i människors minnen.

– Det var en höjdare när Thomas Stenström var här och körde "Slå mig hårt i ansiktet". Då passade jag på att ta en selfie med honom och ena dottern blev helt förstörd när pappa gjort det och hon inte var på plats, säger Tomas Berglund och skrattar åt minnet.

Maria Ahlsten, som äger Grå Gåsen tillsammans med sin man Håkan, säger att de inför första kvällen av Så mycket Burgsvik år 2012 aldrig trodde att det skulle sluta på det här viset.

– Första året sa vi att vi skulle vara nöjda om vi blev 400 personer per kväll. Men första kvällen kom det 750 människor och då förstod vi att det här skulle bli någonting större. Då gjorde vi förändringar direkt och bytte plats på scenen, diskuterade hur många toaletter vi skulle ha och hur många vakter som skulle vara på plats, säger hon.

Hur tänker ni inför att det är dags att dra i gång varje år?

– Det är en skräckblandad förtjusning. Man ska fixa med toaletter, kontrollera att vi har tillräckligt med öl och mat och allting annat som vi måste vara klara med. Det är säkert en och en halv veckas jobb inför varje år, det är väldigt mycket jobb. Men det är så roligt, säger Maria Ahlsten.

Hon tror att det är den intima "folkparkskänslan" som gör att massvis med människor väljer att åka till Burgsvik.

– Man ska kunna njuta av musiken och träffa vänner. Det är väldigt gemytligt och trivsamt här, sedan passar det nästan alla åldrar. Om du tittar ut finns det 5-åringar och 85-åringar på plats, säger Maria Ahlsten.

Vad är ditt bästa minne från Så mycket Burgsvik?

– Jag gillar ju Electric Banana Band och det var verkligen roligt att se hela publikhavet göra "Min piraya Maja". Det var speciellt, men det kommer samtidigt så mycket bra artister hit.

Maria Ahlsten säger att hon sagt till Emanuel Norrby och Robin Waernquist att hon inte vill ha reda på vilka artister som kommer ut till Grå Gåsen – det är nämligen en del av charmen.

– Jag vill inte veta och försöker hålla mig ifrån att veta vilka artister som kommer. Det ska vara hemligt och jag säger till dem att inte säga någonting till mig. När artisterna kommer på eftermiddagen får jag reda på det, men jag vill inte veta innan, säger Maria Ahlsten.

Martin Stenmarck var med premiäråret 2012 och blev under tisdagen den första artist att återvända till Så mycket Burgsvik. Han säger att det är imponerande att få se hur evenemanget vuxit sedan han var på plats för första gången.

– Första året gick jag upp och gästade med Patrick "Palten" Jonsson och körde en låt med Deep Purple. Sedan dess har det blivit så otroligt mycket större, det här är verkligen helt fantastiskt, säger han.

Martin Stenmarck menar att det var självklart att återvända när Emanuel Norrby ringde till honom och frågade om han ville komma tillbaka.

– Jag hade egentligen semester, men när Emanuel ringde mig för några dagar sedan var det bara att åka, säger han.

Vad säger du om hur evenemanget vuxit?

– De andra, Sabina Ddumba och grabbarna i Panetoz som också är här, säger att de har svårt att förstå hur många som väljer att komma hit. Alla artister som har varit här kommer för att det är så kul, sedan är det så roligt att Emanuel och Robin vågar hålla det hemligt. Det gör att fler artister väljer att komma hit, säger Martin Stenmarck.

Sabina Ddumba var bara för några veckor sedan i Burgsvik och spelade in "Så mycket bättre" som i höst sänds i TV4. På tisdagen fick hon återvända till Grå Gåsen och hon säger att det var speciellt att redan nu vara tillbaka.

– Jag visste att det skulle bli mycket folk. Det är ett jätteroligt evenemang när folk kommer hit när de inte har någon aning om vilka som ska spela. Jag gick in i huset och skrek när jag kom hit, det känns verkligen som hemma, säger Sabina Ddumba.

Låtarna på "Så mycket Burgsvik"

1. Baba O'Riley

2. Get Stupid

3. Iron Lion Zion

4. Panetoz - Efter solsken

5. Panetoz - Norge

6. Panetoz - Fyrverkeri

7. Panetoz - Håll om mig hårt

8. The boys of summer

9. Martin Stenmarck - Born to run

10. Martin Stenmarck - Ingen annan

11. Martin Stenmarck - Sjumilakliv

12. Come together

13. Sabina Ddumba - Not to young

14. Sabina Ddumba - Scarred for life

15. Sabina Ddumba - Time

16. Sabina Ddumba - Did it for the fame

17. Higher and higher

18. Something new

19. Panetoz - Dansa pausa

20. Sabina Ddumba - Effortless

21. Sun is shining

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid Foto: Malin Stenström