Späckat spelår när teatern storsatsar

Samarbeten, flera gästspel och en stor donation gör att Länsteatern på Gotland kan bjuda på sitt mest intensiva spelår. ”Det blir en späckad höst” lovar teaterchefen Thomas Sundström.

20 september 2018 19:30

Första premiären är redan på tisdag. Förre länsteaterchefen Örjan Herlitz är tillbaka för att regissera ”Ö-minnen”, en pjäs av nuvarande teaterchefen Thomas Sundström om tillbakablickar. Lennart Bäck och Anna Jankert spelar Vilhelm och Elina.

– De gestaltar ett 60-årigt äktenskap på knappt en timme, säger Örjan och lovordar sina skådespelare.

Tillbakablickarna i ”Ö-minnen” balanseras av ”Vi är här”, en dansföreställning i nuet om hur det är att vara ung på Gotland. ”Vi är här” har koreograferats av Jilda Hallin. Föreställningen spelas i skolorna, men vid fyra tillfällen även offentligt. Två av tillfällena ges ”Ö-minnen” och ”Vi är här” som dubbelföreställning.

GA har tidigare berättat om musikalen ”Underjorden tur och retur”, en storsatsning med en ensemble på 80 personer. En så stor satsning klarar länsteatern inte utan att samarbeta med Gotlandsmusiken. Samarbetet fortsätter med ”Pang i bygdegården” som är höstens turné runt Gotland. Den blir en större uppsättning än tidigare bygdegårdsturnéer. Fem skådespelare tillsammans med Gotlandsmusikens brassensemble ingår i vad som beskrivs som en beredskapskabaré om militärens återkomst till ön. Totalt 15 föreställningar med premiär i Slite den 26 oktober.

”Finns det några snälla barn?” heter Marie Nilsson Linds julshow som har premiär den 30 november och spelas hela december. Showen är en uppföljning på ”Mina drömmars land”, även den här gången med Erik Törner, Lee Gotvik och Joel Kant.

En rad gästspel kommer till Gotland under hösten. 24-25 oktober gästar Nils Bergstrand länsteatern med ”The one legged man show”. Nils Bergstrand höll på att mista livet en nyårsafton i Thailand för många år sedan. Ett pistolskott träffade ena benet, och i showen berättar han om hur livet som enbent ter sig.

9-10 november spelas ”Jag behöver krypa ur mitt skinn ibland”, en föreställning med dans, performance och nycirkus. Medverkande är Claudine Ulrich och Jens Friis-Hansen, den senare numera bosatt i Kräklingbo.

Barnföreställningen ”Barbie-Nils & pistolproblemet” ges den 17 november, i samband med Gotland pride.

– Det kan bli ännu fler gästspel i höst. Allt är inte spikat, säger Thomas Sundström.

I februari kommer Riksteatern med dansföreställningen "So sorry".

En donation på 100 000 kronor gör det möjligt för länsteatern att storsatsa även i vår. Den stora satsningen då är dramatiseringen av Pelle Sollermans roman ”Köpmannen vid strandporten”, som efter bearbetning av Thomas Sundström blivit ”Anna & Jacob Dubbe”.

– Det är ett gotländskt Romeo och Julia-drama. Vi har valt att skildra tiden när Anna och Jacob var unga, berättar Thomas Sundström.

Pelle Sollerman skildrade Jacob Dubbes liv i tre romaner. Första boken berättar hur det fattiga bodbiträdet Jacob förälskar sig i Anna från den fina familjen Torsman. Den unga Anna blir bortgift med Gustav Björnram, en mystisk adelsman vid Gustav III:s hov. När hon efter 14 år lyckas bryta upp och återvända till Gotland har Jacob framgångsrikt börjat bygga upp sin affärsverksamhet.

Föreställningen om paret Dubbe har premiär den 2 mars.

2015 turnerade länsteatern i några av öns kyrkor med ”Floden”, musikern Peter Gabriels sångverk om livets möten och avsked. Alexander Moberg översatte sångerna till svenska och Thomas Sundström skrev manus. Det blev en mycket uppskattad föreställning, och av den anledningen återkommer ”Floden”. Under maj spelas den i 15 kyrkor.

Föreställningar hösten 2018 och våren 2019

Ö-minnen. Premiär 25/9

Vi är här. Premiär 27/9

Underjorden tur och retur. Premiär 12/10

Pang i bygdegården. Premiär 26/10

Finns det några snälla barn? Premiär 30/11

Anna och Jacob Dubbe. Premiär 2/3

Floden. Premiär maj 2019.

Gästspel

The one legged man show. 24-25/9

Jag behöver krypa ur mitt skinn ibland. 9-10/11

Barbie-Nils och pistolproblemet. 17/11

So sorry. 23/2

Så jobbar vi med nyheter
Per Leino

Ämnen du kan följa