Spelningarna bygger Avantgardets storhet

Avantgardet är huvudakt på årets upplaga av Döskallen. Frontmannen Rasmus Arvidsson utlovar en spännande spelning, det är också konserterna som blivit bandets signum och framgångsformel.

29 mars 2019 07:20

Avantgardet har under en relativt kort men intensiv period byggt upp en stark fanbase och har fått ett rykte om sig att leverera många och långa spelningar.

– Vi spelar typ alltid. Vi turnerade hela hösten och vintern, nu är vi ute på en ny som varar hela våren. Och sen blir det förhoppningsvis mer i sommar, summerar frontmannen, sångaren och gitarristen Rasmus Arvidsson.

– 2,5 timmar spelar vi normalt. Men ibland spelar vi tills man dragit strömmen, det har hänt några gånger, då har vi fortsatt akustiskt. Så vi får se hur långt det blir i Visby.

(Bandet ska enligt schemat börja kvällens konsert 22.30 och har i princip fri speltid enligt arrangören Carl-Johan Stålhammar).

Avantgardet är ovanligt på så vis att man vid livespelningarna ofta inte har ett fast antal medlemmar utan då kan vara ovanligt många på tribunen.

– Upp till tio man kan det bli.

Avantgardet började spela ihop för tre år sedan. Kärnan i gruppen är ursprungligen från Nybro, bland andra Rasmus och gitarristen Patrik Åberg, och det är Rasmus Arvidsson som står för låtarna, musik och text. Texter på svenska som genomgående bygger på hans livserfarenheter, där bland annat missbruksår i London ingår.

– Texterna är verkligen viktiga. De är hundra procent sanningsenliga och självupplevda, hämtade från livet jag levt. När jag sjunger dem blir det som ögonblicksbilder som fladdrar förbi, jag kan inte koppla bort mina känslor från det jag sjunger.

Bandet har släppt en albumtrilogi med en utgivningstakt om en skiva per år. Den första, ”För många dyra skor och döda ögon” från 2016, var lågmält mörk och deppig i ljudbilden vilket hade sina orsaker.

– Jag har precis varit på psykakuten och hållit på och skurit mig i armarna.

Men i takt med att det har gått bättre med livet och väldigt bra med musiken har ljudbilden öppnats för även ljusare inslag.

– Det ska vara genuint och äkta så det stämmer nu.

2017 kom ”På östfronten intet nytt” och i fjol ”Alla känner apan” som Grammisnominerades i kategorin ”Årets rock”.

– Men Avantgardet ska vara något större än en personhype. Den är vi ute efter att eliminera. Musiken, publiken och berättelsen ska stå i fokus.

Gruppnamnet Avantgardet är valt med omsorg. Bandet har valt att ställa sig utanför mycket av det som ofta framstår som obligatoriskt i branschen. De har inget fast skivbolag eller management bakom sig utan sköter allt själva.

Ett indieband med drag av svenska grupper som Nationalteatern (vars medlem Nikke Ström också gästat på några konserter) med socialrealistiska texter i emellanåt klassiskt boogeistuk.

– Musiken ska absolut inte vara avantgardistisk men allt det andra om hur man släpper musik i ett allvarsammare fack. För mig är det verkligen avantgarde när allt annars är genomkommersialiserat, fastslår Rasmus Arvidsson.

– Vi har byggt vår publik på att spela väldigt mycket. Alternativet hade varit att släppa en hitsingel, då hade det exploderat över en sommar och sen varit borta. Vi har ingen direkt hitlåt men alla låtar är jämna så vi har byggt en grund som gör att vi förhoppningsvis kan hålla på länge. Och vi har fått kommersiell framgång ändå.

När detta läses har Avantgardet redan angjort Gotland, via Oskarshamnsfärjan, för sin första spelning här. Rasmus Arvidsson har bara varit på Gotland en gång tidigare.

– Jag bor på Öland nu, tidigare var jag sommarölänning. Det ska bli skitkul att spela på Gotland, vi har försökt få till det redan tidigare.

– Vi har ett ansvar att göra varje spelning unik. Vi gör aldrig samma show, ett sätt är att byta bandmedlemmar. Det är nya setlists varje gång och jag har aldrig planerat ett mellansnack i hela mitt liv. Vi går bara upp och kör, det finns ingen scenografi, allt händer i stunden. Låtarna finns på skiva men om man går och ser oss måste man få något extra.

Första men förhoppningsvis inte sista spelningen på Gotland enligt Rasmus Arvidsson.

– Vi hoppas kunna komma tillbaka 25 år framåt, fast då lite stelare i knäna.

Så jobbar vi med nyheter
Lars Schill

Ämnen du kan följa