Stjärntrio i stor gotländsk musikalsatsning

Länsteatern Gotland och Gotlandsmusiken står inför en av sina största satsningar någonsin när de gör en svensk version av musikalen "Frogs" i höst. Bland skådespelarna finns bland andra Babben Larsson. "Den har aldrig satts upp i Sverige", säger Dag Franzén.

26 april 2018 16:32

"En av de största kultursatsningarna som gjorts på Gotland!". Så beskriver Länsteatern Gotland och Gotlandsmusiken sin nya stora musikalsatsning "Underjorden tur & retur", som baseras på den världskände kompositören och sångtextförfattaren Stephen Sondheims samhällskritiska musikal som i original heter "Frogs". Idén till satsningen föddes för två år sedan i Östersund.

– Vi var där och spelade Carmina Burana, som var vårt senaste stora samarbete, och när vi satt på en restaurang efter föreställningen började vi prata om "Frogs", som oss veterligen aldrig hade satts upp i Sverige. Där föddes idén, och nu, drygt två år senare, gör vi alltså Sverigepremiär på musikalen här på Gotland, berättar Dag Franzén, direktör för Gotlandsmusiken.

Med på restaurangen i Östersund 2016 satt även Erik Skagerfält från Gotlandsmusiken, Länsteatern Gotlands chef Thomas Sundström samt dirigenten Bo Wannefors. Kvartetten utgör nu hjärnan bakom uppsättningen musikalen "Underjorden tur & retur".

Översättningen av manus och sångtexter har gjorts av Thomas Sundström, som även kommer att regissera föreställningen.

– Det känns verkligen jättekul att få göra den här satsningen. Den här musikalen berättar någon om vår samtid, och även om den i originalet är byggd kring det antika Grekland, kommer vår version att vara anpassad till nutiden. Det är originalet vi gör, men i omskrivet format, säger han.

Thomas Sundström berättar att man ville locka till sig en "drömensemble" när man nu gör en sådan storsatsning, något de anser att de lyckats med.

– Huvudrollerna görs av Babben Larsson som dödsguden Pluto, samt Janne Åström och Andreas Nilsson som guden Dionysos och dennes tjänare. De tre är huvuddelen av det legendariska REA-gänget, som vi nu lyckas återsamla. De har attraherats av den här satsningen, och det faktum att det här är ett så speciellt verk.

Utöver de tre välkända profilerna och övriga ensemblem kommer musikalen att backas upp av dansare och en kör, samt inte minst en stor orkester från Gotlandsmusiken med stråkförstärkning från Länsmusiken i Kalmar.

Musikalen kommer att spelas på Wisby Strand den 12 och 13 oktober, och biljetterna släpps i augusti.

– Personligen tror jag att det kommer att komma folk från fastlandet och titta på det här, så det finns nog stora möjligheter att det blir två fulsatta kvällar, säger Thomas Sundström.

The Frogs

The Frogs är en komisk musikal fritt baserad på den antike grekiske författaren Aristofanes bok med samma namn. Musikalen handlar om Dionysos, som i förtvivlan över kvalitén på de levande dramatiker som finns reser till dödsriket för att återväcka den irländske författaren George Bernard Shaw från de döda. I dödsriket blir det dock en kamp mellan Shaw och William Shakspeare om vem som ska återväckas från de döda. Dionysos tar med sig Shakespeare tillbaka, och förbättrar därmed världen och den politiska situationen.

Så jobbar vi med nyheter