Succéboken ska bli föreställning på Gotland

Om cirka en och en halv månad har föreställningen "Mördar-Anders" premiär på Länsteatern. "Vår pjäs är en version av boken", säger teaterchefen Thomas Sundström.

12 januari 2017 18:05

Den 28 februari har Länsteaterns nya föreställning "Mördar-Anders" premiär. Känns namnet igen? Ja, föreställningen tar någon sin utgångspunkt från succéförfattaren Jonas Jonassons roman med nästan samma namn, "Mördar-Anders och hans vänner". Teaterchefen Thomas Sundström har regisserat föreställningen, skrivit musik och även manus.

– Vår pjäs är en version av boken. Den följer bokens handling, men görs på teaterns sätt, säger Thomas Sundström.

Huvudrollsinnehavarna är Janne Åström som spelar "Mördar-Anders", Tove Vahlne som spelar den avsatta prästen Johanna Kjellander och Filip Johansson som spelar Per Persson som arbetar på ett skumt pensionat. De övriga skådespelarna Lennart Bäck och Lena Bogegård ska tillsammans spela 29 (!) olika figurer som kommer dyka upp under föreställningen.

– Det här är en lång berättelse med 46 scener. Det tar ungefär två timmar att spela och den har ett väldigt högt tempo. Det är en slags roadmovie, säger Thomas Sundström.

LÄS MER: Så lyckades Länsteatern få rättigheterna till succéboken

Tove Vahlne ser fram emot att få börja med föreställningarna.

– Det kommer bli skitkul att spela det här. Jag läste boken när jag visste att jag skulle jobba med föreställningen, jag skrattade högt när jag läste boken. Så jag känner mig superpepp, säger hon.

Under resans gång har historien förändrats på olika sätt – något som Tove Vahlne ser som en styrka.

– Vi skapar alla våra karaktärer på scen och det blir så mycket mer än bara en bok. Nu börjar vi få en bild av hur det kommer bli, säger hon.

Hur känns det att jobba så tajt som ni gör?

– Jag har jobbat här tidigare och det känns som jag kommer tillbaka till en plats där jag trivs. Det blir någon form av hemkänsla, det blir ofta bättre teater när man måste lära känna varandra så snabbt.

Föreställningen "Mördar- Anders"

Skådespelare: Lennart Bäck, Lena Bogegård, Filip Johansson, Tove Vahlne, Janne Åström.

Manus/regi: Thomas Sundström.

Scenografi: Johanna Mårtensson.

Teknisk chef/ljussättare: Ulf Grönhagen.

Kostym/rekvisita: Mari Ljungström.

Mask: Elin Valentinsson.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid