Sveriges mest populära museum ligger i Visby

Återigen toppar Gotlands museum listan över landets mest välbesökta museer. "Det är det bästa betyget man kan få", säger Jenny Westfält, biträdande museichef.

2 november 2017 05:00

Statistik från Sveriges museer visar att Gotlands museum är det regionala museum som hade flest besökare under 2016.

– Vi är väldigt glada och stolta över att få fortsätta att inneha förstaplatsen, säger Jenny Westfält, biträdande museichef.

Det var drygt 370 000 personer hittade till öns länsmuseum förra året.

– Det är ett betyg som inte branschen sätter utan att det är besökarna som verkar vara nöjda och nyfikna. Det är det bästa betyget man kan få, säger hon.

Att Gotlands museum är populärt syns även på resesajten Tripadvisor, där flera hundra besökare i genomsnitt har gett 4,5 poäng på en femgradig skala.

Jenny Westfält och hennes kollegor ser att det finns en god åldersspridning bland besökarna, men särskilda ansträngningar har gjorts för att locka de yngre med föräldrar.

– Vi ser att vi har en god andel barnfamiljer, det har vi jobbat väldigt länge för att få till museet. Vi har haft den målbilden och ser nu att den börjar ge utdelning, säger Jenny Westfält som ger exempel på satsningar som "Skepp & skoj" och "Ficklampa på museet".

Preliminära besökssiffror från sommaren 2017 visar museet ökar mellan fem och sex procent jämfört med året innan. Att gå på museum under semestern är, med andra ord, populärt. Jenny Westfält tror att hon vet varför:

– Man får en upplevelse och det är något som man kan göra hela familjen. Oavsett ålder så finns det någonting som är spännande. Sedan tror jag att när man kommer som besökare till en ny plats så är museer en väldigt bra utgångspunktför att förstå den plats man är på. Det blir som en introduktion dit man har kommit, säger hon.

Museitoppen 2016

De tre mest besökta regionala museerna 2016

1. Gotlands museum, 372 167

2. Bohusläns museum, 276 387

3. Kulturen i Lund, 234 278

De tre mest besökta centralmuseerna 2016

1. Skansen, 1 369 431

2. Vasamuseet, 1 341 676

3. Arkitektur- och Designcentrum, ArkDes, 800 467

Så jobbar vi med nyheter
Eleonor Svensson