Det har genom åren blivit otaliga artiklar om ufo:n och andra svårförklarliga fenomen för Clas Svahn, journalist, författare och föreläsare.
Intresset väcktes i 10-årsåldern, när han i julklapp fick böcker om astronomi och ufo:n. Senare, som 16-åring, startade han en ufo-förening i hemstaden Mariestad. I dag är 59-årige Clas Svahn vice ordförande och internationell samordnare i riksorganisationen Ufo-Sverige, och en svensk auktoritet när det kommer till det oförklarliga.
I kväll föreläser han på Gotlands nördcafé i Fenix ungkulturhus på Korpenområdet i Visby.
Han kommer bland annat beröra ufo-observationen i Lergrav 1957 och det på Gotland välkända Marteboljuset.
– När det gäller Marteboljuset finns det ett fåtal rapporter som är intressanta, men det stora flertalet är feltolkningar, uppger han, och menar att det vanligen handlar om billysen.
¨Clas Svahn säger sig vara säker på att det finns saker som människan ännu inte känner till, men att han trots det ännu inte sett några starka belägg för att det skulle finnas utomjordingar. Man kan säga att han har en öppen men kritiskt hållning till sådant som den ovana observatören finner oförklarligt. Riksorganisationen Ufo-Sverige får varje vecka in tre-fyra rapporter från allmänheten. Organisationen kan i de allra flesta fallen ge naturliga förklaringar kopplade till sådant som planeter, flygplan eller svävande rislyktor.
– Vi tar alltid människors upplevelser på allvar, och för mig är det ett privilegium och ett förtroende att få möta personer som vill berätta om vad de sett. Många vänder sig till oss närmast som jourhavande medmänniska eftersom det kan vara jobbigt att tala om vad man upplevt.
Organisationen tar ibland hjälp av psykologer för att tolka vittnesmålen. Man har också ett nära samarbete med Försvarsmakten, som delat med sig av sitt arkiv över oförklarliga fenomen.
– Myndigheternas intresse har med åren tyvärr avtagit. Totalförsvarets forskningsinstitut har visserligen fortfarande två anställda som tar emot rapporter, men de saknar resurser att göra egna undersökningar, berättar Clas Svahn.
I september repriseras tv-dokumentären "Spökraketerna" där en expedition ledd av Clas Svahn söker efter det mystiska cylinderformade föremålet som fjällvandrare sommaren 1980 såg landa på en sjö för att sedan sjunka, några mil från Jokkmokk. Planen är att göra nya undersökningar av sjön i vinter.
– För mig är spökraketerna det största ufo-fenomenet, för de är så konkreta. Gemensamt för flera av dem är att det finns många vittnen som både sett och hört saker, och att det skett i dagsljus, säger Clas Svahn.
De första svenska iakttagelserna om cigarrformade föremål på himlen gjordes i början av 1946. Ibland störtade de – och alltid i sjöar. Försvarsmakten fick in tusen rapporter, och vid ett tillfälle försökte en svensk stridspilot till och med ta upp jakten på en raket. Försvaret tillsatte en hemlig spökraketkommitté, men utan att komma sanningen närmare. Man hittade visserligen gropar i sjöbottnar, men inga föremål.
– Under 1980-talet intervjuade jag mängder av människor som sett och undersökt spökraketerna, och senare grävde jag i arkiv. Men mysteriet har inte kunnat skingras, konstaterar Clas Svahn.
Den senaste uppmärksammade observationen gjordes 1999 då en spökraket störtade i Backsjön utanför Arvika i Värmland.
– Försvaret var där i veckor med dykare, men hittade inget. Man spred desinformation om att det rörde sig om en hemvärnsövning.
Clas Svahn är först ut i höstens program på nördcaféet i Fenix. Senare i september gästar den kanadensiska serieskaparen Sophie Labelle, som berättar om sin uppväxt som transperson på en liten ort.