Uje Brandelius fick bråttom att leva

I tre år har Uje Brandelius turnerat med "Spring, Uje, spring" – en föreställning som handlar om när det plötsligt blir bråttom att leva. På lördag spelas den i Slite.

22 mars 2019 15:57

Uje Brandelius album "Spring, Uje, spring" handlade om hans eget liv. Ett liv strax bortom 40-strecket med en vardag kantad av jordgubbsyoghurt, dagishämtningar och tankar om livets val.

Planen var redan från början att plattan skulle utvecklas till en scenföreställning, men mitt i det arbetet tog hans eget liv en oväntad vändning.

Ujes händer fungerade inte som de skulle, de skakade och hann inte med när han skulle spela. Våren 2016 fick han sin parkinsondiagnos.

"Långsamt gick det upp för mig att i dag är min friskaste dag. Jag kommer aldrig att vara friskare än jag är nu. Och jag kan inte göra ett skit åt det", säger Uje Brandelius i en replik i scenföreställningen "Spring, Uje, spring". För när föreställningen hade premiär hösten 2016 hade den, i likhet med Ujes eget liv, fått ett nytt fokus. Låtarna från plattan finns med, men nu i en annan kontext.

– Låtar som "Här kommer livet och du fattar ingenting", fick en mycket större relevans. Att leva och att vara sjuk är samma sak. Bara det att när man är sjuk går det fortare, säger Uje Brandelius.

Diagnosen gav Uje Brandelius känslan av att ha bråttom att leva och föreställningen handlar en del om det.

– Jag tror inte på idén om att maxa livet, snarare att skala bort saker som är omaxat. Själv sade jag upp mig från ett jobb som var halvtråkigt. Men samtidigt... 90 procent av det vi gör är ju inte särskilt kul. Man måste ju försörja sig och plocka ur diskmaskinen. Men det är också liv, säger Uje Brandelius.

Sjukdomen fortskrider, men en sak har Uje blivit bättre på sedan han fick sin diagnos:

– Jag har blivit bättre på att ta tillvara på tillfällen och ögonblick. Jag tar till exempel med mig hela familjen till Slite för att vi ska ha kul tillsammans.

"Spring Uje, spring" har blivit omtalad och fått fina recensioner. De första föreställningarna spelades på Stockholms improvisationsteater, men den vandrade snart vidare till både Södra Teatern och Dramaten och Uje Brandelius har sedan turnerat med pjäsen i tre år.

Föreställningen på Sliteteatern har initierats av Parkinson Gotland, en länsförening under Parkinsonförbundet, och Kulturföreningen Roxy är med och arrangerar.

Vem tycker du ska se "Spring, Uje, spring?

– Alla. Alla som funderar på vad man ska göra med sin korta tid i livet. Och den här föreställningen funkar både på 18-åriga Doktor Kosmos-fans och 70-åringar som har sett mig på Go´kväll i tv, säger Uje Brandelius.

Uje Brandelius

Uje Brandelius har varit programledare i radio och är frontfigur i bandet Doktor Kosmos. 2015 släppte han sitt första soloalbum "Spring, Uje, spring".

Föreställningen med samma namn har omarbetats och sänts i en något förkortad version av P1 Drama. Programmet fick förra året en silvermedalj i radio- och tv-tävlingen Prix Europa. Det går fortfarande att hitta på SR Play.

Så jobbar vi med nyheter
Eva Klint Langland