Uno Svenningssons, mannen med den särpräglade rösten, musikaliska karriär börjar bli lång. Han slog igenom med bandet Freda´ och har sedan spelat mycket solo. Höstens medverkan i ”Så mycket bättre” beredde marken för den turné han nu är mitt uppe i och som i kväll angör Wisby Strand.

– Jag har med mig ett fantastiskt band och vi har hittills gjort tiotalet spelningar.

Och han lovar att alla typer av fans ska få någon av sina favoriter.

Artikelbild

| Uno i Burgsvik. Under inspelningen av "Så mycket bättre".

– Jag kommer att köra rätt mycket från min första soloskiva och jag kommer att berätta en hel del om min karriär. Det blir också en del Freda´-låtar, jag plockar med tre från ”Så mycket bättre” och det blir också en ny tolkning. Och ”Under ytan” måste man alltid spela.

Han kommer också att bjuda på en av sina egna favoritlåtar som han inte spelat ofta live.

– ”Där går en galning lös”, som finns på min andra soloskiva, har jag alltid gillat. Det är en av mina bästa kompositioner och den har jag inte kört på länge. Den är en favvo bland mina musiker och även bland hardcorefansen.

Han har byggt upp en omfattande låtkatalog så problemet har legat i att välja vilka som platsar in på konserterna.

Artikelbild

| Årets artister i "Så mycket bättre". Uno Svenningsson, Sabina Ddubma, Eric Saade, Anders Wendin, Kicki Danielsson och Tomas Andersson Wij har anlänt till Gotland. Icona Pop ansluter senare.

– Det har varit mycket kill your darlings. ”Ska vi inte göra den” har någon i bandet föreslagit. Men om vi tagit med alla önskade hade vi varit uppe i 2,5 timmar, nu blir det 1,45.

I höstas sändes Burgsviksinspelade ”Så mycket bättre” där Uno var en av de medverkande artisterna. Något han inte ångrar.

– Det var första gången jag var tillfrågad och jag tvekade inte, jag var bara tvungen att smälta och känna in det. Jag behövde en utmaning, jag har hållit på så länge och det är lätt att man blir blasé.

Programmets grundidé är ju att deltagarna har varsitt huvudprogram när de övriga tolkar varsin av denna artists låtar.

– Det var ganska ont om tid, men vi var ett team som jobbade ihop och jag gillar när det går fort. Jag översatte också några av texterna i låtarna jag valt, där fick jag hjälp av min fru och Staffan Hellstrand.

Samtliga hans tolkningar finns med på nyligen släppta albumet ”Andras sånger” där Uno även gör låtar av bland andra Hansson de Wolfe United och Olle Ljungström.

Att medverka har också ett syfte för artisterna, att det ska bli en boost och en nytändning. Något som för Uno bland annat inneburit den nu pågående turnén. Som när den är slutförd nystartar i form av en sommarturné. Då är det dock inte klart med någon Gotlandsspelning.

En annan musikalisk tv-succé når ju sin höjdpunkt i morgon kväll - Melodifestivalen. Uno har medverkat två gånger. Men planerar för tillfället inte fler försök.

– Jag gled in vid ett par tillfällen och det var roligt att få det gjort. Men jag har aldrig skrivit något seriöst ämnat för programmet.

Uno Svenningsson, sen många år Stenungssundbaserad men uppvuxen i Småland, gör således sitt andra Gotlandsbesök på några månader och har varit mycket här genom åren. Förstås som artist.

– Jag har till och med spelat in en platta där med Freda´, ”Undan för undan”, i Sandkvie-studion.

Och en gång var han faktiskt hemlig gäst under en av Gösta Lyttkens jazzkvällar.

Men även som turist.

– Det började redan på 1960-talet. Jag och pappa hyrde en stuga och fiskade strömming. Och så har jag varit på cykelsemester. Gotland är nästan lite orientaliskt.

Uno Svenningsson kört hårt för närvarande. Mellan och efter turneradet skapar han nya låtar.

– Jag håller på med en ny Uno-skiva. Vi kommer att spela in till hösten och har precis börjat med nya låtar. Jag har sjukt mycket idéer, jag skriver hela tiden. Det är lite av en sjukdom, det kommer att ta en vecka att gå igenom allt.

På torsdagskvällen laddade Uno inför Visbykonserten med en spelning. Dock inte en officiell sådan.

– En privat, en födelsedagsspelning i stan (Stockholm).