Väckelsen visproggrockar på Rockskallen

I morgon är det dags för årets upplaga av Rockskallen. Fyra band/artister framträder under kvällen. Väckelsen är ett av dessa. Trots att bandet bara spelat tillsammans i cirka ett år planerar man redan ett album med enbart egna låtar.

15 mars 2019 11:00

– Det ska bli jättekul, det är en kul lokal (Wisby Hof) och Rockskallen är ett spännande evenemang, menar Edit Eliason, sångerska och gitarrist i Väckelsen.

Hon började komponera musik redan på mellanstadiet och på högstadiet kom gitarren in i bilden. Efter musikgymnasium i Visby gick hon en tvåårig gitarrutbildning på Folkan i Hemse. Med sig på tribunen har hon bandmedlemmarna Simon Sörman-bas, Fredrik Larsson-trummor och Kasper Kvist-elgitarr och klaviatur.

– Vi började spela för ett år sen ungefär, här på Gotland.

Starten för det hela var att hon för några år sedan såg Fredrik Larsson spela.

– Jag har spelat solo ett tag på Gotland och vi började snacka om att spela mina låtar. Men först förra året fick vi ihop ett band med lite kompisar till honom.

Sen har det blivit några spelningar, bland annat i Göteborg. Den första spelningen hade kvartetten i juli förra året i Åhsbergska hagen i Visby. Då på återupplivningen av 1970-talets klassiska musikfester i Trojaborgsområdet med Roger Andersson och Johan Norrby som arrangörer. Då hette bandet Edit & Väckelsen.

– Men vi kom fram till att vi ville ha bara Väckelsen.

Ursprungsnamnet kom fram ganska slumpartat. I en gruppchatt på Facebook skämtade man om religiositet och namnförslaget Edit Eliason och Väckelsegruppen dök upp. Något som således utgör grunden för det numera betydligt kortare gruppnamnet.

– Jag skriver också om historiska rörelser på 1700-talet i min masteruppsats så det passade rätt bra för mig.

Edit Eliason bor i Uppsala, där hon studerar idéhistoria, medan de övriga bandmedlemmarna är baserade på Gotland. Två jobbar, som musiklärare respektive ljudtekniker, och en pluggar.

– Jag är på Gotland nu (tisdag). Jag pendlar hit någon vecka i taget, det blir lite sporadiskt men intensivt. Nu repar vi några timmar varje dag fram till Rockskallespelningen, sammanfattar Edit repetitionsförutsättningarna.

Hittills spelar man enbart eget material med låtar signerade Edit Eliason.

– Jag har skrivit låtarna, med svenska texter. Sen repar vi in dem tillsammans och skapar dem ihop. Vi har också planer på att skriva tillsammans.

Väckelsens musikstil benämns emellanåt visprogg eller psykedelisk vispoprock. Edit Eliason tycker att det är synnerligen svårt att etikettera bandets musik.

– Det intressanta är att vi har ganska olika musikintressen. Jag är pop- och proggenren och Kasper 1970-talsrock, det är lite olika och blir en blandning.

Sina förebilder hittar hon i nutida svensk musik.

– Jag gillar främst de som är aktuella. Dungen, Amason men även klassisk pop som Markus Krunegård.

Ett album hoppas Väckelsen kunna leverera under året.

– Vi håller på och sparar pengar till att göra ett riktigt album, i vår eller i slutet av sommaren. Vi har låtar klara men vi repar in nya också. Det blir helt eget material, vi har pratat om covers men vi koncentrerar oss på det egna materialet, framhåller Edit Eliason.

– På Rockskallen spelar vi en halvtimme så vi kommer att spela ungefär hälften av låtarna.

För den intresserade som vill få en försmak av Väckelsens material ligger låtarna ”Arrogans” och ”Allting/Ingenting” ute för lyssning.

– De låtarna är ganska bra. Men vi har också låtar med lite annan stil som inte är representerade där, framhåller Edit Eliason.

Så jobbar vi med nyheter
Lars Schill

Ämnen du kan följa