”Volund” skrevs av Eva Sjöstrand till den Nordisk-baltiska körfestivalen 1997. Jan Ekedahl gjorde musik och Mats Hallberg arrangerade. Efter det har verket uppförts flera gånger och även getts ut på skiva.

– Det är en saga som vill bli berättad. Så har det varit i 2 000 år. Varje gång är det en ny version, säger Eva Sjöstrand.

Närmast ges dramat av kören Vilda Fåglar i S:t Klemens ruin den 14 juni, en uppvärmning inför resan till Island. Det som framförs är en scenisk version med kör och musiker under ledning av Maria Wessman Klintberg, och i regi av Karin Kickan Holmberg. Vilda Fåglar, med 13 körsångare, bildades som en kulturförening i samband med rockdramat i Hide 2012.

Artikelbild

| Kören Vilda Fåglar utgörs av Christian Hoy, Elisabeth Fackel, Erik Törner, Eva Flemming, Eva Sjöstrand, Johan Carlström, Kjell Funk, Lasse Dahné, Linn Klintberg, Maria Wessman Klintberg, Therese Sonehag och Örjan Klintberg.

Framförandet i Visby skiljer sig dock en aning från de som ges på Island.

– På Island ska vi spela ”Volund” på gutamål. Det kommer vi att göra på Gotland också, men vi har lovat Gutamålsgillet att hålla på den premiären till Gutamålets dag den 4 november, säger Eva Sjöstrand.

Den isländska turnén startar den 6 juli. Lördag den 7 juli föreläser Eva Sjöstrand om likheter i gutamål och isländska vid folkmusikfestivalen i Siglufjord på norra Island, där Volundkonserten ges i kyrkan. Dagen efter flyttar musikdramat söderut till i Hvammstangi kyrka. Den avslutande konserten äger rum i Nordens Hus i Reykjavik den 9 juli.

”Volund” har tidigare spelats i Tyskland, Danmark och Norge. Eftersom berättelsen är hämtad ur den poetiska Eddan blir Island lite av hemmaplan, och ännu närmare kommer man genom att framföra musikdramat på gutamål.

Artikelbild

| Kören Vilda Fåglar utgörs av Christian Hoy, Elisabeth Fackel, Erik Törner, Eva Flemming, Eva Sjöstrand, Johan Carlström, Kjell Funk, Lasse Dahné, Linn Klintberg, Maria Wessman Klintberg, Therese Sonehag och Örjan Klintberg.

– Det språket förstår islänningarna, och det händer något med texten när den framförs på gutamål. Det finns sådan must i det språket, säger Eva Sjöstrand.

Vad handlar då ”Volund” om?

Eddadikten om mästersmeden Volund (eller Vølund) var känd över stora delar av norra Europa. Bland annat finns berättelsen återgiven på en bildsten från Ardre, vilket ger en direkt koppling mellan Island och Gotland.

Volund gjorde kostbara smycken och berömda vapen. Den girige kung Nidud i Svitjod får höra talas om Volunds smideskonst. Smeden fängslas, får sina senor avskurna och hålls fången på en ö där han tvingas smida åt kungen. Volund hämnas genom att göra kungens dotter med barn. Han avrättar kungens båda söner och gör dryckesskålar av deras kranier. Därefter flyr han från ön med hjälp av vingar han tillverkat själv.