Zombiefritt på Gotland?

Var är det säkrast att vara när zombieapokalypsen kommer? På Gotland så klart. I alla fall i Peter Westbergs skräckroman "Europa Pandemus".

18 april 2019 11:49

Genom åren har det skrivits oräkneliga deckare och thrillers med handlingen förlagd till Gotland. Men gotländsk skräck, science fiction och fantasy har det varit klent beställt med – fram till nu.

Som GT rapporterat tidigare arbetar såväl Li Ekman som Eira Ekre på fantasyböcker med gutnisk touch.

Och nu dyker alltså en tredje person upp i startfältet: Stockholmaren Peter Westberg, som snart debuterar med skräckromanen "Europa Pandemus".

– Idén kom till mig för säkert tio år sedan. Då var jag väldigt inne i det här med zombiefilmer. Det var framför allt psykologin som intresserade mig. För vad händer egentligen med människan när samhället kollapsar? säger författaren.

Boken handlar om ett livsfarligt virus som sprider sig i ett rasande tempo över den europeiska kontinenten. När de smittade börjar agera våldsamt och oberäkneligt tvingas spillrorna av mänskligheten på flykt. Det är nu Gotland kommer in i bilden, för här ska det finnas en fristad, erfar bokens huvudpersoner.

– Det är mot slutet som handlingen förflyttas till ön. Men jag har redan börjat på uppföljaren, och där blir det mer Gotland, berättar Peter Westberg.

Han vill inte avslöja för mycket om av vad som händer sedan. Men grundsynen när det gäller människan och hur hon hanterar katastrofer är mörk.

– Jag tror att det är 50/50 om något sådant här skulle inträffa i verkligheten. Hälften skulle vara solidariska och hälften skulle visa sitt sanna, fula ansikte.

Ser du boken som en renodlad fantasi, eller finns en förankring i verkligheten?

– Jag är inte någon prepper eller så, men att något kommer att ske som slår ut hela samhället – det kan vara ett krig eller en pandemi – under min livstid är ju inte helt osannolikt.

Två skräckisar med Gotlandskoppling i pipen alltså. Och ännu mer blir det. Peter Westbergs kommande "Norra Morsjöjungfrun" är en historisk fantasyberättelse som till stora delar är förlagd till ön och vattnen däromkring; det rör sig nämligen om en sjöjungfruhistoria. Därtill medverkar han inom kort i en antologi, där han bidrar med en skräcknovell om Bysen.

Att hämta inspiration från gotländska sägner tycks vara en trend i genrelitteraturen. Vad beror det på?

– Ingen aning. Jag kände faktiskt inte till de där andra författarna du nämnde. I mitt fall finns det en naturlig förklaring: Min syster och hennes man flyttade till ön för några år sedan, så jag är där en del. Men visst är ön tacksam när det ska snickras en intrig. Det finns mycket att hämta i historien, ö-läget och sägnerna, säger Peter Westberg.

Fakta

Peter Westberg är uppvuxen i Upplands Väsby, men bor nu för tiden i Stockholm. Till vardags är han egenföretagare inom ventilationsbranschen.

Sommaren 2017 vann han en novelltävling i lokaltidningen Vi i Solna. Novellen hette ”Tubular Bells”, och var ett omskrivet utdrag ur vad som senare kom att bli hans debutroman ”Europa Pandemus”, som kommer ut sista maj på Miramir Förlag.

Peter Westberg skriver för närvarande på en uppföljare till ”Europa Pandemus”, och är snart aktuell med fantasyromanen "Norra Morsjöjungfrun" och en novell om Bysen.

Källa: Miramir, peterwestberg.se

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa