ÅRSKRÖNIKA
Det är nu endast dagar kvar av mina drygt 50 månader som regionråd. Den gångna mandatperioden har verkligen varit speciell.
Första året präglades av att starta förändringsprojekt för att genomföra vår politiska avsiktsförklaring. Centerpartiets topp-prioritering är att förbättra relationerna med näringslivet på Gotland.
Direkt så påbörjade vi dialoger med Gotlands näringsliv och genomförde 100 företagsbesök på 100 dagar. Snabbt la vi tid och engagemang för ett bättre företagsklimat.
Vi startade flera processer för de avdelningar och enheter som har nära kontakt med företag. Det handlade bland annat om att förtydliga ömsesidiga förväntningar. Arbetet med den regionala utvecklingsstrategin (RUS:en) påbörjades och det stora förankringsarbetet och dialogerna skulle påbörjas just när pandemin slog till….
Samtidigt så pågick arbetet med skolöversynen. Ett faktamaterial togs fram och ett samråd skulle genomföras med personal, barn, elever, föräldrar och medarbetare parallellt med RUS:en.
På grund av pandemin fick upplägget förändras. Mina funderingar kring skolöversynen återkommer i nästa krönika. Trots att samråden kring RUS:en i huvudsak fick genomföras digitalt så kom det in 131 remissvar.
Engagemanget för Gotlands utveckling hos gotlänningar är verkligen en sak som gör Gotland så speciellt. Nu återstår arbetet att kanalisera gotlänningars energi till verklighet, bland annat genom genomförandeplanerna.
Under mer än två år påverkade pandemin samhället. Diskussioner om krisledning-nämnders roll dök upp runt om i landet och även här på Gotland.
Vår ingång var att de som utför arbetet i vanliga fall är de som bäst gör prioriteringarna även vid kris. Därför aktiverade vi aldrig krisledningsnämnden utan höll oss kontinuerligt informerade.
Snabbt la vi åtgärdspaket för att mildra effekterna för det gotländska samhället och näringslivet. Under senare år så har Gotlands befolkningsökning varit i en betydligt högre takt än vi varit vana vid.
Gotlands närhet och goda bredbandsutbyggnad är några bidragande orsaker. Ökad befolkning och stärkta skatteintäkter tillsammans med god hushållning har gjort att regionens ekonomi är stark och stabil. Det har möjliggjort att det totalt blivit sex coronapaket som kan skapa långsiktig utveckling på Gotland.
Vi har bland annat kunnat stödja kultur- och fritidsliv, frivilligorganisationerna och näringslivet.
Sista året i mandatperioden har dominerats av Ukraina-krisen efter den fruktansvärda ryska invasionen av Ukraina. Europas beroende av energi från Ryssland blev uppenbar.
Människors grundläggande behov av mat och värme blev påtaglig. Osäkerhet och otrygghet för de grundläggande behoven får människor att må dåligt och bidrar till ohälsa.
Det ligger ett stort ansvar på regeringen och de konservativa partierna att skapa trygghet. Än kan jag inte säga att de lyckats leverera lösningar som ger tydlig lugn för skenande inflation, energipriser och räntor inför framtiden.
Ha det gott.