Kommer M att gå med på en skattehöjning på Gotland?

20222022-12-27 08:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

ÅRSKRÖNIKA

Så här på årets sista dagar kan vi blicka tillbaka på ett intensivt år. Valår som resulterat i en högerkonservativ regering där Tidö-avtalet ger SD nycklarna till Rosenbad i en skuggregering. 

Många populistiska och stora vallöften gav dem makten, löften som de nu bryter ett efter ett. ”Det kommer bli tuffare tider innan det blir bättre heter det nu”.

På Gotland har vi nu fått ett S&M-styre. Ett mittensamarbete. Precis det Moderaterna kritiserade oss i Centerpartiet för när vi sa nej till att ge SD makten på riksnivå. Än så länge känns de rätt passiva i nya S&M-styret. 

Jag är mest förvånad över att S-sidan nu lovordar den budget som Alliansen la fram för 2023. Det ska bli intressant att följa hur de kan enas i de tuffa tider som väntar. Kommer Moderaterna redan inför 2024 gå med på en skattehöjning på Gotland? 

De senaste åren känns det som vi gått från en kris till nästa flera gånger om. Efter år av pandemi så är covid-19 inte längre klassat som en samhällsfarlig sjukdom men däremot ser vi hur smittan sprider sig nu igen. 

Pandemin har gett oss många lärdomar som måste tas tillvara. Samverkan har utvecklats även om mer finns att önska mellan den nationella och lokala nivån, nya arbetssätt, mer fokus på hygienrutiner men också behovet av att bygga upp en robust beredskap. 

Jag har förmånen att leda SKR:s programberedning postpandemi där vi analyserar erfarenheter och ska i mars presentera slutsatser och förslag utifrån lärdomar från pandemin. 

I februari bröt kriget i Ukraina ut. Det är fruktansvärt och något som ingen av oss trodde skulle bli verklighet 2022 i Europa, i vår närhet. Sverige är nu på väg mot fullvärdigt medlemskap i Nato. Gotland är Sveriges yttersta utpost i Östersjön och jag är glad att Försvarsmakten förstärker på Gotland och bygger ut P18.

Effekterna i samhället är stora med hög inflation och lågkonjunktur. Priser, räntor och arbetslösheten spås stiga även om Gotland än så länge har låg arbetslöshet. Gotland har utvecklats positivt de senaste åren och befolkningen är nu en bit över 61 000 invånare. Det har bidragit till ökade skatteintäkter och en god ekonomi i regionen de senaste åren.

För Gotlands utveckling är kompetensförsörjning, bostadsbyggande, ny elkabel för att klara omställningen, likvärdiga villkor för utveckling av sjukvården och välfärden i stort avgörande framåt liksom att färjetrafiken, vår landsväg får rimliga villkor.

De kostnadsökningar som nu aviseras i färjetrafiken får orimliga konsekvenser för gotlänningar och Gotlands näringsliv. Nu måste staten och regeringspartierna ta ansvar för att kompensera de akuta prisökningarna samt säkra långsiktiga, snabba och tillgängliga färjetransporterna med rimliga kostnader till och från Gotland. 

Sverige behöver en ö-politik! Gotlands förutsättningar är speciella och passar inte alltid in i den svenska administrativa modellen utan behöver andra lösningar för att få jämlika villkor med övriga landet och fortsätta utvecklas positivt. 

Tillönskar er alla ett gott nytt år!

GOTLÄNNINGEN

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.