ÅRSKRÖNIKA
Uppdraget som ordförande i barn- och utbildningsnämnden har under mandatperioden dominerats av pandemin och skolorganisationsöversyn.
Men andra viktiga händelser är invigning av helt nya Polhemskolan i norra Visby, slutgiltigt beslut om rivning och nybygge av Alléskolan, rekrytering av förvaltningschef, beslut om att bygga nya förskoleavdelningar i Väskinde och Sanda.
Återkommande på nämndens agenda har varit utmaningar med kompetensförsörjning och rekrytering av personal. Elevers närvaro i skolan är också en fråga som engagerat nämndens ledamöter.
Jag är glad att vi under den här mandatperioden kunnat öka nämndens ramar med 150 miljoner jämfört med 33 miljoner förra mandatperioden. Med den stabila ekonomin vi arbetat upp totalt i regionen så ges den nya nämnden en god start med utökning på rekordhöga 80 miljoner.
Någon sa till mig vid något tillfälle ”att ge sig på skolorganisation och förändra skolstruktur är politiskt självmord”. Kan kanske så vara, men att inte våga ta i en jobbig politisk fråga tycker jag inte är ansvarsfullt.
Läget att göra översyn var lämpligt då det skulle kunna göras parallellt med arbetet med regionala utvecklingsstrategin för Region Gotland. Skola är en viktig samhällsservice för att det ska vara enkelt att bo och leva på hela Gotland. Tyvärr kom det en pandemi emellan. Samråden gjordes digitalt och skolan prioriterade elevnära arbete.
Hela arbetet har ändå gett oss ett gediget underlag och analys för vidare arbete. Dels blev det mycket klart hur otydlig lokalplaneringen varit. Totalt var det tio-talet förskoleavdelningar och nio klassrum med tillfälliga bygglov.
Dels så såg vi att den ekonomiska potentialen med förändring inte var så stor. Den stannade vid cirka 5-7 miljoner när Kräklingbo och Öja skolor säkrades.
Slutresultat är jag stolt över. För att det ska vara möjligt att bo och leva på hela Gotland behöver det finnas skolor och barnomsorg spridda över hela ön.
Med dagens bränslepriser känns det som ännu viktigare. En förlängd körsträcka med bara 5 kilometer enkel väg medför cirka 400 mil extra körning till förskola och fritids för en barnfamilj. Betänk då att enligt statistik från Trafikanalys och länsstyrelserna så är genomsnittliga körsträckan för gotländska bilar drygt 600 mil år 2021!
Under pandemin hade skolan en viktig roll. I en orolig tid behövde så mycket som möjligt vara normalt. Att behålla förskolor och grundskolor öppna bidrog till normalläge.
All personal gjorde en stor insats. De var där, närmast oroliga barn och ungdomar, föräldrar, kollegor och medarbetare. De skapade på olika sätt lugn och stabilitet i en tid då mycket varit okänt och oklart.
Medarbetarna täckte på ett mycket bra sätt upp för varandra när kollegor var hemma. En stor eloge till alla inblandade! Medarbetarnas engagemang är en stor tillgång i den gotländska skolan.
Alla medarbetare i Gotlands skolor är en starkt bidragande orsak till inflyttning till Gotland. Vi ser ett mönster att man flyttar hem till ön igen när egna barnen ska börja skolan. Man vill ge samma trygga och varma skoltid som man själv haft. Den bilden skapas av varje lärare, skol-assistent, fritidspersonal, förskolepersonal eller vem som helst som möter barn och ungdomar.
Ha det gott.