Med åren värdesätter man kulfaktorn högre och högre

Fyra år med Tidölaget får inte bli fyra förlorade år för klimatet. Den tiden finns inte om vi ska rädda världen till kommande generationer.

Fyra år med Tidölaget får inte bli fyra förlorade år för klimatet. Den tiden finns inte om vi ska rädda världen till kommande generationer.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

20232023-01-04 08:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

ÅRSKRÖNIKA

Inför ett nytt oförstört år är det läge att både önska, drömma och definiera sina visioner. Den friheten tar jag mig nu inför året 2023. 

Under första hälften av året tror jag att den ryska armén kommer att få stryk på slagfältet i södra och östra Ukraina. Kriget kommer antingen avslutas innan årets slut eller, gud förbjude, eskalera till något mycket värre. Jag är optimist och tror att Ukraina besegrar Ryssland på slagfältet rätt och slätt.

Den akuta nödhjälpen till Ukraina kommer utökas och organiseras bättre. Den svenska staten måste nu kliva fram och börja ta ett ansvar för den svenska delen av Ukrainas återuppbyggnad. Liksom att staten tar ansvar för de ukrainska tillfälliga boende i vårt land. Fram tills nu har staten lastat över det ansvaret helt på ideella krafter vilket är orimligt i längden.

Verkligheten och industrin tvingar regeringen att tänka om kring klimat- och energipolitiken. Fyra år med Tidölaget får inte bli fyra förlorade år för klimatet. Den tiden finns inte om vi ska rädda världen till kommande generationer. Jag är optimist, noterar redan svängningar hos nya regeringen.

Centerpartiet får en ny kraftfull och trygg partiledare. Partiet lägger fullt fokus på att ta fram ny politik för de stora frågorna kring klimat, landsbygd, företagsamhet, jämställdhet, trygghet med mera. Jag är optimist, behovet av ett liberalt, grönt och borgerligt parti har aldrig varit större. Och Tidöavtalet bjuder på oändliga möjligheter till att agera som en kritisk opposition. 

Högerpopulismen fortsätter sin nedåtgående trend i världen. Att väljare runt om i de demokratiska länderna, liksom i Sverige, sakta inser att denna illa hopkokade populistiska smörja inte löser verklighetens problem. Hat, att ställa grupper mot varandra och populism har aldrig fungerat någonstans i världen genom historien. Människor är klokare än så.

Året när framtidstro, medmänsklighet och optimism börjar spira igen. Efter många år med pandemi, krig, svartmålande populism och lågkonjunktur. Det är när man har haft det riktigt dåligt som man värdesätter det som är bra. 

Trenden startas mot färre och mindre klåfingriga regler från politiken och myndigheterna. Företagsamheten jobbar med frihet under ansvar. Återstart på Sveriges framgångsrecept med ett starkt samspel mellan företag, forskning och stat. Den största hemläxan har myndigheterna och i förlängningen politiken.

Jag hoppas jag hittar en egen utmaning som är tuff men realistisk att lyckas med. Där jag nyttjar min kompetens och min politiska erfarenhet. Och att det berör ett ämne jag brinner för som till exempel klimat, energi, landsbygd, försvar eller Ukraina. 

Livet är fullt av möjligheter, men med årens lopp så värdesätter man kulfaktorn högre och högre. 

Önskar alla gotlänningar ett riktigt gott nytt 2023!

GOTLÄNNINGEN

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.