Äldreboende är inte längre ett boende för äldre

Äldreboendet måste lyftas. Hade detta varit en specialitet så hade vi inte haft den situation, som vi har idag, beträffande personalbrist.

Äldreboendet måste lyftas. Hade detta varit en specialitet så hade vi inte haft den situation, som vi har idag, beträffande personalbrist.

Foto: Faksimil insändare i GA 22 mars 1996.

Äldreomsorg2020-06-11 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

DEBATT

Varför säger vi inte vad vi menar med ord. Ordet ska betyda det man säger.

Våra äldreboende är inte boende för gamla människor. Det är i dag sjukvård eller sjukhem.

Varför tog man bort ordet patient och sjukhem, när det är just vad det är?

Alla människor har olika behov genom livet. När man blir sjuk och beroende på grund av ålderssvaghet behöver man hjälp. Jag vet ingen människa som fått plats på äldreboende om de är friska. En vän till mig sökte att få komma in på äldreboende, men man sade att hon var för frisk. Hon var 100 år då!

Eget boende – jag läste i tidningen om en person som var 90 år och flyttat till eget boende – Hur tokigt får det vara – Flyttar till eget boende gör vi vid exempelvis 19 års ålder. Dagens eget boende i den meningen är inget annat än hjälpboende. Äldreboende är inget eget boende. Det är hjälp eller vårdboende, vårdhem eller sjukhem – använd rätt ord för dess betydelse.

Brukare – ett förskräckligt missvisande ord. Man brukar jorden eller cement. Man missbrukar en hel del, men man är inte brukare eller är alla brukare av någonting.

Är vi i behov av hjälp och stöd, är vi då brukare och inte patient? Patient = sjuk person som får vård.

Sjuka blir alla någon gång. Åldras gör alla om vi får leva. Boende har alla förhoppningsvis. Brukar gör alla någon gång.

Det är fint att vara gammal i Österlandet – fult i Västvärlden. Gamla blir vi per definition vid 65 år i Sverige. Det är fint att ha fått bli gammal. Det innebär inte, som ofta i vårt land, att man inte ska räknas med. Det borde ge respekt att man varit med så länge.

I Kina kommer man in i Visdomens tid efter 60 år och blir då ansedd och upphöjd för sin visdom. De yngre vill ha de äldres kunskap. Så kände jag också, när jag var ung. Jag har fått så mycket kunskap och visdom från de som varit äldre än vad jag är. Ordet äldre står ju i förhållande till yngre. Alltså är jag äldre än till exempel ett barn eller ungdom. 

Det finns en vilsenhet hos oss gamla i dag. Framför allt hur vi ser på oss själva – ”Nej, jag är inte gammal – åldern är bara en siffra”. Det är förfärligt att höra. Är vi bara en siffra? Eller man säger ”Man är ju inte äldre, än man känner sig”. 

Nej, vi känner oss ofta unga i sinnet, men vi är ändå i den ålder vi är i. Vi har den erfarenheten åldern har givit oss – och vi bör framför allt respektera oss själva för att bli respekterade av andra.

Vi har alla något att ge varandra i utbyte av erfarenhet och kunskap. Så lätt det är att bryta ner oss människor. – Jag märker nu då jag sitter i mitt hem (karantän) utan att få tillräckligt mycket social kontakt, hur jag lätt blir tungsint och min kreativitet avtar.

Tänk då vad det gör med oss då vi måste flytta från vårt hem på grund av sjukdom. Då krävs det stöd och hjälp och inget låtsande att det är friska åldringar, som valt själva att flytta. Det krävs att ge vård med omsorg och kunskap – ge dessa enastående vårdare respekt genom hög status, lön och beundran. Ge dem specialutbildning i sjuk- och åldringsvård. Detta är och ska vara en specialitet.

Åldrandet ändrar vår livssyn, vår filosofi och kropp under hela vårt liv. Man får lust till nya saker – många nya dörrar öppnas och stängs, men förutsättningarna måste finnas, när vi behöver hjälp.

GOTLÄNNINGEN

Texten är ett debattinlägg från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens egna.