Avdigitalisera äldreomsorgen omedelbart

Stress. Att hemtjänstpersonal tvingas logga varje minut under arbetsdagen skapar en ohållbar situation för både vårdtagare och anställda.

Stress. Att hemtjänstpersonal tvingas logga varje minut under arbetsdagen skapar en ohållbar situation för både vårdtagare och anställda.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Äldreomsorg2023-08-13 11:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL ASPEKT

Under lång tid har hemtjänsten gått från att vara personcentrerad och human till att styras av olika tidverktyg som mäter på minuten hur lång tid varje moment ska ta och som gör att personalen dagligen tvingas jaga från plats till plats med andan i halsen. 

Ingen tid har funnits för en kopp kaffe, ett viktigt samtal med anhöriga eller kolleger, eller för att göra sådant som den äldre har stort behov av men som inte funnits med i planeringen för just det omsorgstillfället. 

Den rigorösa minutjakten har inte bara inneburit en ökad oro och ensamhet för vårdtagarna utan också att arbetsmiljön för hemtjänstpersonalen försämrats så mycket att det för de flesta kommuner och omsorgsföretag har svårt att rekrytera och behålla personal. Framför allt utbildad och erfaren sådan. 

Men nu tycks en förändring vara på gång. Allt fler kommuner överger minutstyrningen. 



En av dessa är Kalix. Det intressanta med just Kalix är att det var en it-attack som gjorde att man insåg att de digitala systemen på många sätt försämrade omsorgen istället för att förbättra den. 

I december 2021 slogs den digitala infrastrukturen ut vilket gjorde att man tvingades övergå till analog planering och under tre veckor helt förlita sig på personalens handlingskraft och kompetens.

I undersökningar efteråt visade det sig att många medarbetare känt större arbetsglädje när systemen låg nere, eftersom de sluppit räkna minuter i arbetet.



I dag är de digitala verktygen tillbaka, men personalen har till följd av erfarenheterna från It-attacken fått mer makt över tiden. Fack, chefer och politiker i Kalix är överens om hur man vill arbeta. “Det här är inget statiskt jobb, det är beroende av hur brukarna mår. De kommer att möta färre personer och få närmare relationer. Det är också ett led i att göra jobbet attraktivt” säger socialnämndens ordförande, centerpartisten Inga-Lis Samuelsson (DN 8/8).

Kloka insikter, vilka verkar ha nått även politiker i andra kommuner från norr till söder. 

Det märkliga är att man från första början fått för sig att vård av äldre kan ske på löpande band. Det går inte. Arbete med människor måste alltid styras av människor och ha luft i systemen. 

En lärdom som förhoppningsvis sprider sig även till andra delar av offentlig sektor där olika sorts digitala system och mätinstrument tillåtits ta över i alltför hög grad. En viss avdigitalisering av skola, vård och omsorg är helt enkelt nödvändig. 

GOTLÄNNINGEN

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.