Härenstam: "Mer valfrihet inom äldreomsorgen"

Äldreomsorg2021-03-03 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL DEBATT

Liberalerna ser varje individ som en unik människa hela livet. För oss är det viktigt att som vuxna kunna välja hela livet, kanske viktigast när vi är som mest erfarna och kunniga, det vill säga när vi har levt många år och blivit så att säga årsrika. När vi är årsrika vill vi kunna välja vilken omsorg och stöd samt var och hur vi ska bo.

På Gotland har du som beviljats hemtjänst möjlighet att välja vilket företag som ska utföra tjänsterna i hemmet. Du kan välja en privat utförare av hemtjänst även om du har trygghetslarm och natttillsyn och om du inte är nöjd med den utförare du har valt så kan du byta utförare och du behöver inte berätta varför du vill byta.

Men så fungerar det tyvärr inte fullt ut nu på Gotland när det gäller särskilda boenden. Där gäller en annan prioriteringsordning för fördelning av platser på särskilt boende (SÄBO) och särskilt boende för demens (DEBO). 

Bakgrunden till detta är bland annat att det under 2020 (på grund av covid-19) inte fanns kö till särskilt boende för brukare med demens och bara en mindre kö finns till särskilt boende utan specifik demensinriktning. 

Men prioriteringsordningen kan innebär att oavsett vad du som årsrik önskar så prioriteras Region Gotlands egen verksamhet och de boenden som har entreprenadavtal. 

Konsekvensen är att man begränsar individens egen valmöjlighet till var du som äldre kan få ditt boende. Det kan exempelvis innebära att en äldre som är boende på landsbygden kan bli tilldelad ett särskilt boende i Visby trots lediga platser på ett boende i närheten av personens ordinarie bostadsort. 

Det påverkar också leverantörerna som förvaltningen i dag har ramavtal med. Konkret kan det innebära att vissa boenden får färre som vårdas hos dem. Och det kan innebära att ett särskilt boende inte längre kan bedriva sin verksamhet och i värsta fall tvingas lägga ner. Det kan få mycket stora konsekvenser för äldre, deras anhöriga och leverantören. 

Det innebär också att om du som äldre inte vill bo i Visby och tackar nej till boende där två gånger så görs bedömningen att behovet av särskilt boende inte är så pass stort och den äldre får då ansöka på nytt om behov uppstår. 

Detta vill vi Liberalerna ändra på. Vi vill alla ska få bättre möjligheter att själva välja vilka av alla olika boenden på Gotland som passar bäst för dig.

GOTLÄNNINGEN

Texten är ett debattinlägg från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens egna.