När vegofundamentalism går alldeles för långt

Det är inte jag som vill exkludera delar av kostcirkeln för dem som äter Region Gotlands mat.

Grönsaksporträtt av den italienske 1500-talsmålaren Giuseppe Arcimboldo.

Grönsaksporträtt av den italienske 1500-talsmålaren Giuseppe Arcimboldo.

Foto: MICHEL EULER/TT

Äldreomsorg2019-12-03 05:18
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Är det inte påfallande att många som gärna talar om normkritik ändå i andra sammanhang är fullt beredda att pracka sina egna normer på andra? Gubb Marit Stigson, Feministiskt initiativ, skrev i gårdagens brev till ledarsidan om hur hennes parti "förespråkar vegetabilisk norm och en strävan om 100 procent ekologiskt i offentlig sektor".

Det innebär alltså vegetabilisk norm även för de äldre på särskilda boenden, försvarslösa inför en meny som dikterar vad de äter från morgon till kväll. Undernäring är ett högst påtagligt och ofta förekommande problem inom äldrevården, av flera skäl inklusive bristande aptit. Bland de diagnoser som kan medföra förlorad aptit eller på annat sätt orsaka undernäring finns demens, Parkinson, KOL, hjärtsvikt, njursvikt, cancer, tandsjukdomar, tugg- och sväljsvårigheter, stroke och förstoppning.

Men dessa äldre ska enligt Feministiskt initiativ alltså förvägras den typ av mat som de är vana att äta och som också har ett stort näringsinnehåll.

Gubb Marit Stigson skriver att de som serveras mat i offentlig verksamhet sällan får välja sin egen meny och att "kött är ett precis lika ofritt val som vegetariskt".

Jaså? Försök förklara det för den som är van vid att äta fläsk, falukorv och kyckling och nu ska hänvisas till bönor och quinoa.

Det är inte jag som vill beröva ätare av Region Gotlands mat en hel tårtbit ur kostcirkeln. Eller två tårtbitar, om de även ska förvägras ost och mjölk. Det är inte jag som försöker utesluta helt centrala delar av deras vanliga diet. Jag vill att de ska få äta både kött och vegetabilier. Feministiskt initiativ vill ha en vegetarisk norm. Men kött är, speciellt för äldre generationer, ett gott,naturligt och förväntat inslag i en balanserad och nöringsriktig kost.

Gubb Marit Stigson skriver också, som om det vore en självklarhet, att ekologiska varor har en lägre klimatpåverkan än konventionellt producerade livsmedel. Men jag har ju själv skrivit om forskning som påpekar på ett rakt motsatt förhållande. Ekomaten har större klimatpåverkan. Jag citerade Stefan Wirsenius, som var en av forskarna bakom en internationell studie av klimatpåverkan från livsmedelsproduktion:

– Ekologiska ärtor odlade i Sverige har ungefär 50 procent större klimatpåverkan än konventionellt odlade, visar vår studie. För svenskt ekologiskt vete är skillnaden ännu större, nära 70 procent.

De politiker som inom snäva ramar vill diktera vad andra ska äta kan väl bjuda hem folk på middag. Men lämna dem som ska äta Region Gotlands mat ifred.