Almedalsveckan är partiernas vecka så det är naturligtvis de som bestämmer. Är de av uppfattningen att varje parti måste ha sin egen dag och att veckan därför måste vara åtta dagar lång så är det så det ska vara. Men jag är rädd att det är med Almedalsveckan som i många andra frågor där partierna bestämmer. När förutsättningarna förändras så är de så fast i gamla föreställningar om hur det ska vara att de inte förmår ta in att det gamla receptet inte funkar så bra längre. En gång i tiden fanns bara fem riksdagspartier.
Det krävdes en rejäl flyktingkris hösten 2015 för att på allvar skaka liv i politiker som inte ville inse att förändrade förutsättningar gjort den gamla migrationspolitiken omöjlig. Vi har ju inte precis stängt gränsen sedan dess. Bara under 2019 beviljades 119 568 nya uppehållstillstånd, enligt Migrationsverket. Men den ängsliga konsensus som rådde om en ohållbar migrationspolitik under Reinfeldts regeringstid är verkligen bortblåst.
Kanske kan flykten från Almedalsveckan väcka partierna även i den frågan, som kanske inte är så stor i riket men viktig för Gotland.
GA skrev i går om hur SVT gör som Aftonbladet redan gjort och rejält skruvar ner sina ambitioner under Almedalsveckan. TV4 lägger sig på ungefär samma nivå som i fjol, men kanalens projektansvariga Mattias Hägerlund säger till GT:
– Vi har dock inte bestämt hur länge vi kommer att hålla ut. Min käpphäst är att vi tycker att man borde korta veckan, vi tycker att den är för lång.
Faktum är att Almedalsveckans besökare redan röstar med fötterna och kortar veckan på egen hand. Här råder ingen närvaroplikt och redan under veckans fjärde dag, onsdagen, börjar hjulförsedda resväskor slamra mot innerstadens gatsten. Under Almedalsveckans sista fyra dagar förtunnas programmet undan för undan för att under den sista söndagen vara nästan icke existerande. Veckans sista talare blickar ut över en glesbefolkad grönyta.
Almedalsveckans rullande schema gör att partierna får turas om att tala under de otacksamma dagarna mot slutet av veckan. Med denna erfarenhet – och när de ser hur viktiga medieföretag kroknar och längtar bort – borde de då inte till slut och av ren självbevarelsedrift börja ifrågasätta sina ingrodda föreställningar om hur veckan ska vara.
Fö övrigt har jag tyckt mig märka hur partierna faktiskt skruvat ner även sina egna ambitioner under Almedalen. Partievenemangen har blivit färre och Socialdemokraternas partiordförande... ja, han dyker inte ens upp,
Om det är så oundgängligt att varje parti ska ha sin egen dag, varför maximerar i så fall partierna inte sin insats under denna viktiga dag, så att de drar så stor nytta som möjligt av den?