LIBERAL DEBATT
Så vet vi då att det inte blir någon Almedalsvecka 2020. Tråkigt. Av två skäl:
Massor av människor kommer inte till Gotland detta år vilket får stora återverkningar på öns ekonomi.
Än allvarligare är att det debatt- och diskussionsforum som Almedalsveckan varje år kommit att utgöra uteblir. Det handlar helt enkelt om en demokratiförlust.
(Det finns visserligen en del kritiker av Almedalsveckan som anser att proportionerna med tusentals arrangemang gjort evenemanget inte bara oöverskådligt utan också till något av politiskt spektakel. De blir möjligen nöjda i år, jag tycker att det är bedrövligt från debatt- och informationssynpunkt. Och att människor inte kan mötas som sed blivit.)
För vad är kärnan i Almedalsveckan?
Jo, den fria debatten och meningsutbytet under demokratins paraply.
Under Almedalsveckan har partier och partiledare kunnat blandas i, vågar jag påstå, en unik röra i detta ords bästa betydelse: människor med vitt skilda åsikter, en del med avskyvärda sådana utnyttjande vår lysande åsiktsfrihet i Sverige, föreningar och organisationer som man inte ens visste fanns, medier, kommuner, statliga myndigheter och jag kan – med Lina Sandells psalm från 1880 (nr 280 ”Jag kan icke räkna dem alla”) – inte räkna dem alla.
Almedalsveckan är en demokratins årliga fest utan motstycke, riksdag, partistämmor och fackliga och andra kongresser med sina strikta dagordningar får ursäkta.
Vad göra i detta läge?
Vad göra för att bibehålla och vidareutveckla demokratitanken i Almedalsveckan? Och göra så även 2020 då omständigheter som ingen visste något om för bara kort tid sedan har kullkastat alla planer?
Almedalsveckan som demokratimötesplats måste bestå.
Jag har två förslag, som båda bygger på att ny teknik möjliggör för varenda människa från Ystad till Haparanda att vara med i Almedalen:
Partiledarna bjuds in till en gemensam Almedalsdebatt någon gång i juli/augusti, söndagen 2 augusti vore ett bra datum. Det bör ske i god tid före regeringens slutna Harpsundsmöte då annars bara minoritetsregeringens synpunkter kommer fram.
Jag är övertygad att en sådan öppen debatt på Almedalsscenen skulle radieras och tv-sändas och bli en demokratisk manifestation av just den dimension som är Almedalens mening.
Journalister från tv som leder debatten? Icke! Partierna ska få tala om exakt vad de vill.
Talmannen i Sveriges riksdag kan engageras som debattledare.
Men det är inte bara rikspolitik som är viktig. Vi ser nu hur betydelsefulla regionerna och kommunerna är för välfärden. En motsvarande Almedalsdebatt kan anordnas med Gotlandsföreträdare på före eller efter riksdebatten. '
TV och lokalradion skulle garanterat sända – men med ny uppkopplingsteknik är partierna inte beroende på samma sätt som förr utan envar från Hoburgen till Fårö kan ta del av en sådan Gotlandsdebatt från Almedalen. Förslag till debattledare: Ordföranden i Region Gotland.