LIBERAL ASPEKT
En granskning från Riksrevisionen visar på positiva effekter för individen vid hemarbete utan att produktiviteten för den sakens skull blir sämre. Det måste fler chefer ta till sig.
När nu snart fem år gått sedan coronapandemin tömde landets kontorslandskap har distansarbete blivit vardag på en stor del av arbetsmarknaden. Samtidigt finns det många chefer som inte kan hantera den upplevda kontrollförlusten, och därför kräver att alla ska vara på plats vid sitt skrivbord varje dag. Som skäl anges att produktivitet och effektivitet minskar om människor arbetar hemifrån.
Häromveckan publicerade Riksrevisionen en granskning som visar att så inte är fallet. I alla fall inte på de statliga myndigheter vars verksamhet ingår i undersökningen. Under 2023 arbetade cirka 60 procent av de statligt anställda hemma åtminstone någon dag i veckan. Detta har inte påverkat myndigheternas effektivitet alls, varken positivt eller negativt.
För den enskilda individen har möjligheten att arbeta hemma en eller flera dagar i veckan dock haft stor betydelse. Arbetsmiljön har blivit bättre och balansen mellan privat- och arbetsliv har stabiliserats tack vare den flexibilitet som distansarbetet bidrar till. Distansarbetet har också sparat på både tid och resurser samt gjort myndigheternas rekryteringsmöjligheter bättre eftersom de kan söka personal på ett större avstånd.
Det som kan ses som negativt är att sammanhållning och kunskapsöverföring i arbetsgrupper blir lidande om kolleger inte ses särskilt ofta i verkligheten. Människor som har otrygga hemförhållanden blir också mer osynliga i en tillvaro där man inte träffar sina arbetskamrater dagligen.
Även om det just är statliga myndigheter som varit i fokus i Riksrevisionens granskning kan man utgå ifrån att det fungerar ungefär likadant även i andra skrivbordsbranscher. Chefer över hela landet får helt enkelt acceptera att den snuttefilt de håller fast i, en effektivitet drabbad av distansarbete, inte håller.
Hemmajobbandet är här för att stanna. I alla fall om man vill att de anställda ska må bra. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om de utmaningar som kommer av att inte ses. Sveriges chefer måste ta kontroll över de strategier som behövs för att göra det bästa av de dagar då alla är på plats.