Förintelsens minnesdag viktig

26 januari 2009 04:00
I morgon är det Förintelsens minnesdag. Det kan mycket väl bli en dag då begreppen blandas ihop och anledningen till att Förintelsen bör ha en egen minnesdag blir uppenbar.
"De här verkligt två stora sorgliga händelserna, Förintelsen och kriget i Gaza, har svårt att samsas." Så förklarar Bo Nordin, präst i Svenska kyrkan i Luleå, varför församlingen har bestämt att ställa in det årliga fackeltåg som de ordnat tillsammans med kommunen på Förintelsens minnesdag för Radio Norrbotten.
Reportern på radion försöker verkligen få Nordin att ge en förklaring till hur kriget i Gaza och judeutrotningen under andra världskriget har med varandra att göra. Prästen kan inte riktigt svara, slingrar sig.
Den 27 januari var det datum då koncentrationslägret Auschwitz befriades 1945 och har sedan 1999 varit en minnesdag i Sverige. 2005 utropades den av FN till en internationell minnesdag.
Det är i år sjuttio år sedan andra världskriget började. Minnen börjar blekna, och i vissa fall försvinna. Det är närmare en mansålder sedan och det gör minnesdagar som denna extra viktiga.
Antisemitismen breder återigen ut sig. Historiskt så kom judehatet från de kristna för att judarna inte trodde på Jesus som Messias. Numer kan man se att judar även används som skrämselpropaganda i delar av den muslimska världen. Detta bottnar förstås i Mellanösternkonflikten. Den israeliska regeringens beslut görs liktydigt med judarnas. Det är precis det som är grunden i antisemitism, att man skyller ett skeende och beteende på gruppen judar, inte på enstaka individer eller på en regering.
Det finns inget annat folk som så systematiskt har förföljts genom historien som judar. Det torde präster inom Svenska kyrkan veta.
I Luleå har alltså Svenska kyrkan och kommunen valt att ställa in fackeltåget - kommunen motiverar beslutet med att de tror att intresset skulle vara dåligt i år. Prästen blandar Israel med Förintelsen och gör sig skyldig till en av världens äldsta fördom: Det är judarna.
På tisdag finns möjligheten för Bo Nordin att rätta till sitt misstag. För han menade nog inte att ansluta sig till historiens värstingar, han borde redan när han inte kunde svara på reporterns frågor ha förstått. Och varit människa nog att ändra sig och medge fel.
Den 27 januari borde vara en dag där man högtidlighåller minnet av de miljoner som dog i Hitlers utrotningsprojekt. Inte en dag där man återigen bevisar att antisemitismen lever.
Så jobbar vi med nyheter