Sopsäck rätt plats för P-automater?

11 september 2009 04:00
Många bilister har betalat parkeringsavgifter helt i onödan vid Östercentrum. Jag vill inte blåsa upp detta bortom alla rimliga proportioner. Retligt för många, men ingen har väl lidit avsevärd ekonomisk skada.
Men jag vill inte heller förminska P-eländet till en betydelselös bagatell. Det spelar stor roll hur kommunen behandlar sina medborgare. Och det spelar ännu större roll hur kommunen agerar när någonting blir fel. Antingen visar man repsekt för medborgarna och försöker ställa allting till rätta. Eller också kommer man med bortförklaringar.

Kommunen är snar att bötfälla medborgarna när de gör fel. Ingen pardon gavs när p-avgifterna infördes. De som inte uppmärksammat de nya reglerna fick ingen nåd. De hade försökt göra rätt. P-skivan var inställd på rätt tid. Men när de kom tillbaka till bilen satt en böteslapp under vindrutetorkaren. Inte något vänligt påpekande om att P-avgifter nu införts på den plats där de var vana att parkera gratis.

Men hur reagerar kommunen när man lurat bilister att betala p-avgifter i onödan, i parkeringsautomater som fortfarande tar emot pengar och spottar ut biljetter som om parkeringen fortfarande var avgiftsbelagd? Ja, då är det bilisternas eget fel enligt kommunen. Skyltningen har minsann varit korrekt.
Det är inte en rimlig ståndpunkt när över hälften av bilisterna på en parkering har gjort fel och betalat avgiften.
Kommunens trafikingenjör Lennart Klintbom förklarade i går i GA varför P-automaterna inte stängts av:
- Om vi stänger av dem försvinner programmeringen. Det är bättre att flytta bort dem och så kommer det att bli med de automater som inte sitter fast. De andra får vi klä in på något sätt.

För det första: att trä en plastsäck över automaterna duger i alla fall inte. Både otillräckligt och fult.
För det andra: en av poängerna med modern teknik är att automaterna kan omprogrammeras. Det brukar inte vara något problem när parkeringsavgifter ska höjas.
För det tredje: Om just de P-automater som tekniska förvaltningen köpt in inte kan programmeras om, då hör de verkligen hemma i en sopsäck.
Så jobbar vi med nyheter
Mats Linder