Hatet frodas i idrotten

14 november 2009 04:00
Det talas mycket om hatet i främlingsfientliga grupperingar och hur de friserar ytan för att städa bort rasismen från sin profil. Bakom profilen frodas dock främlingsfientligheten och det råder ingen större tvekan om vilka sympatier som för dem samman.
I idrottsvärlden frodas samma sorts hat. Ledare och företrädare för herrlagen ses gång på gång utrycka att det är "olyckligt" och att de "tar avstånd" när hatet återigen lett till att somliga utövar detta i fysiskt våld.
När Djurgården vann kvalet till allsvenskan (fotboll) mot Assyriska firade några av Djurgårdens fans genom att slå ner ett antal Assyriska-spelare efter att stora delar av publiken rusat in på planen när slutsignalen ljöd. I bussen hem från matchen sjunger herrelitidrottslaget hatsånger om ett annat lag. Tilltag som genast "fördöms" men som samtidigt mer inofficiellt hyllas av lagens fans.

Och nu kommer Bajen Fans IF för att spela herrhockey i Slite.
Hurra.
Polisen i Stockholm ringer och förvarnar kollegorna på Gotland och på hemsidor uppmanar klubben sina anhägare att "invadera" Gotland.
Jippi.
"De kommer att vara högljudda och inte helt nyktra. Men de brukar inte vara farliga, de har en bra grupp som håller reda på dem" intygar tränaren "Tjorven" Lindqvist.
Toppen. Då får vi väl hoppas att de har en bra dag då eller?
Vad är det fråga om?
Och ja, jag vet att det är en liten klick som tar till våld bland herrlagens anhängare. Men hatet frodas och är en naturlig del i spelet. Man ska drivas till seger genom att hata motspelarna. Segern ska firas genom att sjunga hatramsor och himla otur om en del inte fattar att hatet bara ska vara verbalt.

Med detta sagt blir det rent patetiskt när herridrottsanhängare i alla åldrar med förakt pratar om "damfotboll" och att det inte är riktig fotboll. När man gör sig lustig över att "damlagen" i vilken idrott som helst inte spelar som karlar och därför är pinsamma och odugliga.
Men det mest allvarliga är att samhällets resurser tas i anspråk gång efter annan för astronomiska belopp för att karlar inte klarar av att hantera en lek som de tillsammans har bestämt är det viktigaste i världen.
Pinsamt var ordet sa Bull.
Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa