Vågar partiet?

23 november 2010 04:00
Sakta börjar debatten inom Socialdemokraterna glida in i mycket spännande och hoppfulla spår. Partiets många intellektuella gör allt mer spännande och träffsäkra analyser av partiets misstag och vad som krävs för att vinna framtiden.
Särskilt spännande är det att läsa förra miljöministern Lena Sommestads blogg och analyser om partiet politik. Hon är som professor i ekonomisk historia och forskare i framtidsstudier mycket träffsäker och intressant i analysen.
Hennes eleganta lustmord på Thomas Östros tidigare DN debattartikel var en höjdare. Hon fullständigt smular sönder Östros påståenden om partiets tidlösa värderingar om att det ska löna sig att arbeta och att vi ska konkurrera med utbildning och inte med låga löner.
Lena Sommestad går djupare och menar att parollen "det ska löna sig att arbeta", använts av högern för att sänka skatterna. Östros nämner inget om arbetets värde utan bara som ett sätt att försörja sig. På samma sätt handlar Socialdemokraternas satsning på utbildning åt alla, inte bara om ett sätt att höja produktionens kvalitet och produktivitet. Det handlar om att utbildning har betydelse för individens livskvalitet. Socialdemokraternas satsning på utbildning hänger ihop med partiets gamla bildningsideal som sträcker sig långt längre än bara som en del i marknadens funktionssätt.
Lena Sommestad noterar att Thomas Östros inte har med miljö- och klimatdimensionen i samhällets ekonomiska utveckling. Inte ett ord om hållbarhetens ekonomi, från partiets ekonomiska talesman, konstaterar Lena Sommestad.
Redan har min kollega på Arbetarbladet i Gävle föreslagit Lena Sommestad som ny partiledare. Allt fler instämmer i detta. Gärna i delat ledarskap med någon man, exempelvis Sven-Erik Österberg eller Luciano Astudillo.
Frågan är dock om partiet vågar köra en öppen process för att få fram ett ledarlag med en eller två partiledare, en partisekreterare och en ekonomiska talesperson. Och vågar partiet pröva några intellektuella socialdemokrater i ledarroller? Det är partiets intellektuella som nu ger de viktigaste bidragen till Socialdemokraternas framtidsvisioner.
Så jobbar vi med nyheter
Håkan Ericsson