Toknationalistisk motvallspolitik

18 mars 2011 04:00

Det är redan lite svårt att minnas. Men för bara något år sedan gick det inte att köpa Alvedon i Sverige, annat än i härför ändamålet speciellt beskaffade statliga butiksinrättningar. Och så sent som i höstas gick de rödgröna till val på att i någon form återinföra denna ordning då de - likt de styrande i de två andra länder i världen som har samma system, Kuba och Nordkorea - var helt övertygade om att det nog var bäst så och mer rättvist. Typ. Så kan gå, när ideologiska hjärnspöken istället för sunt förnuft läggs till grund för politiska ställningstaganden.

Nåväl, åt detta kan vi numera skratta gott på vägen hem från ICA, med Magnecylburken i byxfickan. Men, det är värt att göra en mental anteckning om de rödgrönas Apotekskramande. För tro inte att de sedan dess drabbats av vett och sans. Tvärtom. I onsdags samarbetade de i riksdagen glatt med Sverigedemokraterna (ni vet, det där de lovade att aldrig göra) och blockerade med nuffrorna 172 mot 170 en utförsäljning av statliga företag.

Den nye sosseledaren, Håkan Juholt, lär enligt en Stockholmstidning har blivit så till sig i trasorna över voteringsresultatet att han som ett första vallöfte lovade att "inte fortsätta sälja ut Sverige". Nu var det dock inte Gotska Sandön, Småländska höglandet och Storsjön i Jämtland som regeringen tänkt kränga på Blocket, utan delar av statens aktieinnehav i SBAB, TeliaSonera, Posten Norden och Vattenfall. Och stålarna hade Anders Borg inte tänkt kröka upp, utan betala av på statsskulden med.

På så sätt hade statens räntekostnader (det vill säga den årliga amorteringen på gamla regeringars dabbar och slöseri vi skattebetalare tvingas göra varje år) kunnat sänkas. I framtiden hade på så sätt också kanske en skatt kunnat sänkas eller ett välfärdssystem förbättrats. Men, detta tyckte alltså inte Juholtarn var någon god idé. Vilket ju kan vara värt att komma ihåg, när det blir dags att rösta 2014.

Att sossar, miljöpartister och kommunister i onsdags röstade för fortsatt socialism (vilket statligt företagsägande de facto utgör) är nu i och för sig inte speciellt förvånande. Inte heller att SD i toknationalistisk nit är beredd att göra allt för att Bevara SBAB Svenskt. Det är dock i sanning olyckligt att dessa fyra pellejönspartier tillsammans har makt nog att ro hem sådana här parlamentariska operationer, som alltså på olika sätt direkt drabbar oss andra.

Man drager sig härför åter till minnes att Albert Einstein en gång lär ha sagt att de enda två saker han trodde var oändliga var universum och människors dumhet - och att han inte var helt säker på det där med universum. För det verkar finnas all anledning att tro att han hade rätt. Även om detta.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa