Stärk inte högerpopulismen

I tre artiklar skriver Anna Ardin om hur vi kan behålla den öppna, demokratiska gotländska andan och inte stärka SD eller deras främlingsfientliga agenda. Det här är den första artikeln.

19 juli 2011 04:00

De riktigt stora politiska vinnarna sedan riksdagsvalet är Sverigedemokraterna (SD). De har fått igenom långt mycket mer politik än de få procenten de faktiskt fick i väljarstöd. De har dessutom hörts och synts oproportionerligt mycket. Mycket mer än vad företrädare av motsvarande erfarenhet och kompetens för andra partier av motsvarande storlek tillåts höras och synas.

Samtidigt finns det en stor ängslighet bland politiker och debattörer kring hur man ska hantera SD. Man vet inte om man vågar prata om dem eller inte, prata med dem eller inte, bjuda in dem eller inte om man ska försöka ta över deras frågor för att hålla dem borta, eller om man ska säga tvärtemot dem i allt.

Alla är rädda att göra fel, och ju mer man försöker, desto mer spelar man dem faktiskt i händerna.


Svagt fäste på Gotland
Gotland är dock ett av Sverigedemokraternas svagaste fästen. På Gotland är främlingsfientligheten låg, gotlänningar tycks ha viktigare saker att ägna sig åt än att lägga sig i saker som om folk ska få ha sjal över håret eller inte. SD:s lokalavdelning här har inte uppdaterat sin hemsida sedan EU-valet, för nästan två år sedan.

På Gotland har vi som är politiskt intresserade, kanske utan att tänka så mycket på det, visat för övriga Sverige hur vi håller högerpopulistiska partier som SD borta från inflytande. Det inflytande som liknande partier utövat i stora delar av Europa, och som visat sig så skadligt för både ekonomin och alla människors lika värde. Vi gotlänningar har visat exempel på några bra strategier som vi bör hålla fast vid.


Fyra huvudprinciper
Det finns fyra enkla huvudprinciper att fortsätta hålla sig till, om vi vill behålla den öppna, demokratiska gotländska andan och inte stärka SD eller deras främlingsfientliga agenda:

1. Gör inte SD till en stridsfråga mellan blocken.

2. Gör inte blocköverskridande överenskommelser för att mota bort SD.

3. Ge inte SD:s frågor en särställning i politiken och använd inte högerpopulistiskt språkbruk.

4. Bjud inte in SD till politiska arenor de inte tagit sig själva.

Det här är viktigt, därför vill jag gärna förklara vad jag menar lite mer ingående. Imorgon och i övermorgon ska jag därför gå lite närmare in på var och en av dessa fyra principer.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa