Handla på Konsum i Ljugarn

8 augusti 2011 04:00

Gotland har fortfarande en rad handlare som fortsätter hålla öppet både på landet och på vintern.

Visst har många lanthandlar fått lägga ner, som nu senast affären i Garda i våras, men det är ingen oundviklig utveckling. Det är en utveckling både du och jag har goda möjligheter att ändra på.

Just nu bor jag i Ardre socken, och min lokala butik är Konsum Ljugarn. Det är en jättebra butik. Förutom cykelavstånd så har de helt okej priser och öppettider och trevlig personal. Sortimentet är så bra att man till och med kan köpa rättvisemärkt glass.

Konsum Ljugarn är också en av Sveriges minsta livsmedelsbutiker som ändå går runt, med sin omsättning på 16 miljoner kronor och bara 4 året-runtanställda.

Att handla på din lokala åretruntbutik, och det gäller förstås inte bara Ljugarn utan på hela landsbygden, är ett sätt att stötta Gotland.

Att det lokala näringslivet fungerar bra och tillåts hålla bra kvalité och pris, gör att det blir trevligare att både bo och semestra här. Det lockar fler att bosätta sig, även utanför Visby.

I Ljugarn har omsättningen varit störst under sommaren i runt 100 år, ända sedan platsen upptäcktes som turistort. Idag har butiken två tredjedelar av sin omsättning under bara juni, juli och augusti. Sommargotlänningar och -turister är jätteviktiga för de lokala butikerna. Men att boende och besökare under vintern handlar är lika viktigt, inte minst för ruljansen av färskvaror.

För mig handlar det inte om nostalgi eller kulturminnen utan om här och nu. Det handlar om att vi vill kunna köpa mat där vi är, och gärna i en så bra butik som möjligt.

Vi som bor i Ljugarn några dagar, några månader eller hela året vill ha kvar möjligheterna vår butik ger. Vi vill lägga mindre tid på att åka och handla och ha ett naturligt centrum i byn. Klimatet vill inte heller att vi ska åka flera mil för att handla en limpa bröd eller en säck potatis.

Det är inte för affärens skull du ska handla lokalt, utan för min skull, och för din egen skull.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa