Att bygga politik på faktafel

11 augusti 2011 04:00

Jag hade egentligen inte tänkt skriva om p-avgiftsfrågan eftersom jag tycker att själva grundfrågan är ganska ointressant. Dock stör jag mig på en dålig debatt. Och debatten om p-avgifterna är dålig. Framförallt för att den är full av faktafel.

Det senaste som oppositionsföreträdare från både Centern och Moderaterna, Gotlands Allehandas ledare och flera insändarskribenter gått i taket över är frågan om att parkeringsautomaterna kommer att gå med förlust. Var ska pengarna tas? Frågar man sig indignerat.

Ett enkelt samtal till tekniska förvaltningen ger dock tydliga besked om att det inte är tal om någon förlust. Man jämför utgifterna med summan man fått in i mynt några veckor in i säsongen. Då fattades alltså alla pengar från kortföretag, mobiloperatörer och dessutom runt halva sommarens mynt på intäktssidan.

Sen frågan om att det inte fanns några problem med parkeringar tidigare. Det stämmer inte heller. Förvaltningschefen Bertil Klintbom menar att han tidigare somrar blivit nerringd på grund av parkeringsproblem, något som inte hänt i år. Polisen upplever också att parkeringssituationen förbättrats och när Sifo frågade Gotlänningarna var de flesta nöjda.

Att få en bra parkeringssituation är förstås ett skäl till avgifterna, och att dra in pengar till väg och parkering (det enda man får använda dessa pengar till) är ett annat, det ser jag inga konstigheter med. Det är väl inte mer än rimligt att turisterna, som betalar största delen av avgifterna, är med och bidrar till kostnaderna för det som de utnyttjar?

För övrigt rekommenderar jag varmt att ni läser Eva Bofrides ledare från igår om ni inte redan gjort. Hon beskriver bra hur de partier som nu högljutt klagar i allra högsta grad själva varit med att skapa problemen man klagar över.

I mitten av september kommer det att finnas siffror på hur mycket regionen tjänat på automaterna. För att vi tjänar på det, det är redan klart.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Ardin