Centerns värdegrund behövs

16 augusti 2011 04:00

Jag är övertygad om att Centerpartiets framtid avgörs av vår förmåga att förstå människors förhoppningar för framtiden och att inse de utmaningar vårt samhälle står inför i en globaliserad värld.

Jag vill finna de moderna svaren på hur människor ska kunna förverkliga sina drömmar, känna större trygghet i en föränderlig tid och lämna vidare en grönare värld till framtiden.

I det samhälle jag vill bidra till är allas drömmar lika mycket värda. Politiken måste därför skapa möjligheter för var och en att fullfölja sina livsprojekt, oavsett vem man är.

Vi behöver förbättra för entreprenören som tvingas ägna tid åt trasslig byråkrati, för den som vill bo på landet men hindras av dålig infrastruktur och för den som utbildar sig, men förlorar sin investering i marginalskatt. Vi i Centerpartiet behöver jobba för att sänka arbetsgivaravgifterna, satsa på infrastruktur och sänka den statliga inkomstskatten.

Trygghet handlar om att skapa ett samhälle där vi tillsammans stödjer den som inte kan leva sin dröm. Det viktigaste för trygghet är ett jobb, egen inkomst och egna tillgångar. I första hand handlar ökad trygghet om att göra det lättare för företag att växa, skapa lägre trösklar in på arbetsmarknaden och göra det mer lönsamt för vanligt folk att spara.

När den egna förmågan inte räcker måste stöd från samhället finnas. Det är dags att erkänna att det är ett politiskt misslyckande att allt fler människor faller igenom de offentliga skyddsnäten. Sverige behöver fokusera mer på dem som har det allra sämst ställt och se till att färre faller igenom trygghetssystemen. Jag vill att Centerpartiet ska utveckla nya lösningar som gör det lättare att gå från socialbidrag till arbete och möjliggöra för fler jobb i sociala företag.

Sist men inte minst behöver vi en miljöpolitik med ett starkt politiskt ledarskap, som tillsammans med svensk industri formulerar ett antal framtidsutmaningar. Kalla det gärna ett miljöpolitiskt samhällskontrakt.

I det arbetet vill jag se över företagsbeskattning, statliga anslag till forskning och användning av regionala utvecklingsmedel för att skapa världens bästa villkor för de företag som vill vara med och ta ansvar för att Sverige ska befinna sig i den yttersta framkanten på miljöområdet.

I mina ögon är frihet, trygghet och hållbarhet mer aktuella värden än någonsin. Med den värdegrunden och min tro på framtiden vill jag leda och modernisera Centerpartiet tillsammans med medlemmar och sympatisörer.

Så jobbar vi med nyheter
Annie Lööf (tidigare Johansson) Partiledarkandidat för Centerpartiet