En ledare att lita på

27 januari 2012 04:00

Första gången jag hörde Stefan Löfven var på Socialdemokraternas ekonomiska seminarium under Almedalsveckan för många år sedan. Han var då ganska ny ordförande i Metall och när jag hörde honom tala så tänkte jag:

Oj, vilken ovanligt kunnig facklig ledare, som så analytisk och klokt kunde diskutera de ekonomiska problemen och möjligheterna. Om den analytiska och intellektuella skärpan finns kvar, så har Socialdemokraterna en chans till överlevnad med Stefan Löfven som partiordförande. Allra helst som det sker i ett slags delat ledarskap med flera andra, som måste ta ett större ansvar.

Men det blir ingen lätt uppgift för Stefan Löfven att ena och stärka Socialdemokraterna efter de senaste tio årens eländesvandring. Men Stefan Löfven kan säkert som person återge förtroendet och tilliten till partiets ledning och ordförande. För även när det har stormat inom Metall och senare IF Metall så har Stefan Löfven klarat ut det hela. Han är ingen mes, det kan man inte vara som ordförande för landets näst största fackförbund. Och han har visat att han kan tänka nytt och han kan kompromissa. Och kompromissa kommer han bli tvungen att göra som partiledare.

Jag tycker det är oerhört viktigt att han direkt kompromissar bort sitt stöd för kärnkraften. Om miljö- och klimatpolitiken ska bli en stor del i Socialdemokraternas framtidspolitik, så finns det inte plats för kärnkraften. Han har även en del att bevisa för att vinna kvinnornas stöd. Snabbt måste han bevisa att kvinnorna inom kommuner och landsting inte blir svikna av Socialdemokraterna under ledning av Stefan Löfven.

Han har faktiskt engagerat sig mycket i välfärdsfrågorna och de sociala frågorna i partiets arbete. Han driver inte bara jobb- och tillväxtpolitiken hårt, han driver också de sociala trygghetsfrågorna hårt. Jag tror vi får höra honom tala mycket om hur viktiga de sociala broarna a-kassan och sjukförsäkringen är för en offensiv jobb- och tillväxtpolitik.

Hittills verkar det som de flesta inom Socialdemokraterna kan se Stefan Löfven som den enande ledare partiet så väl behöver. Det bli ingen lätt historia, men genom att han inte sitter i riksdagen, så kommer partiet under flera år få ett delat ledarskap. Vilket är en styrka.

Så jobbar vi med nyheter