Vet företagarna om Nystartsjobben?

18 september 2012 04:00

Arbetsmarknaden på Gotland är tuff. Åtta procent arbetslösa, drygt 2 289 personer den 1 september. Samtidigt behöver regionen fler innevånare för att kunna hålla en bra service.

Det finns ett behov för företag att anställa, men ofta spricker det på att pengarna inte räcker till. Det jag har sett vid jobbsökandet är att de flesta arbetsgivare har dålig eller ingen kännedom om de olika anställningsstöd som finns.


Regionen borde anställa
Regeringen införde stöden, men varken de eller Arbetsförmedlingen har klarat av att marknadsföra dem. Inte heller Region Gotland har lyckats med detta.

Socialnämnden lär få ett underskott med 15 miljoner i år, det mesta för att långtidsarbetslösa slås ut och hamnar i socialbidragsberoende. Istället för att spara borde man göra som Borlänge där man i slutet av 2012 ska anställa 100 personer med Nystartsjobb.

Det absolut bästa stödet är just Nystartsjobb, både för den anställde och arbetsgivare. På Gotland har endast ett fåtal fått anställning med den formen av stöd trots att cirka 1 000 arbetslösa skulle kunna få det med de förmånliga villkoren.

Varför det kan man undra? Många företag behöver arbetskraft men anställer inte. Om de visste mer om vad det hela gällde är jag säker på att arbetslösheten skulle sjunka och företagen producera mer. Just i en lågkonjunktur är det viktigt att satsa på jobben.


Halva lönekostnaden betald
Vet företagen att de kan få upp till halva lönekostnaden betald? Vet de att det gäller såväl heltidsanställning som halvtid, provanställning, timanställning med mera?

Vet de att pengarna kommer in direkt på deras företagskonto? Inget besvär med extra redovisningar behövs. Vet de att stödet för den anställde som är 26-55 år kan gälla i upp till fem år (20-26 år upp till 12 månader). Gäller det personer över 55, upp till tio år?

Nystartsjobb kan alla få som har fyllt 20 och varit arbetslösa i minst sex månader eller är inne i Jobb och utvecklingsgarantin. Med en lön på 20 000 kronor (lönekostnad 26 284) blir återbetalningen 12 568 kronor.

De krav som finns är att företaget inte ska ha näringsförbud eller skatteskulder och att lönen ska ligga på motsvarande nivå som kollektivavtalen i branschen.


Jobb och ökad lönsamhet
Det låter väl lockande? Sök genast upp Arbetsförmedlingen för mer information alla ni privata, kommunala och statliga företag.

Med fler i arbete får vi en rikare region, bättre ekonomi, en handel som ökar och lyckligare människor. Men framförallt får du som företagare bättre lönsamhet i ditt företag och kan trygga försörjningen för dig själv och dina nyanställda.

Jag är en av dem som omfattas av Nystartsjobb. Nu lutar jag mig tillbaka och väntar på att just du ska ringa och erbjuda mig ett arbete i ditt företag.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa