Nya statsråd samma politik

18 september 2013 05:00

En arbetsmarknadsminister som inte hållit måttet och en biståndsminister som inte gillar bistånd fick i går lämna sina poster.

Arbetslösheten är högre än när Alliansregeringen tillträdde trots att det var den fråga man kritiserade regeringen Persson hårdast för. Möjligen har Hillevi Engström inte fått så stora möjligheter att agera. Man ska inte glömma att regeringen fattar sina beslut kollektivt.

Att Elisabeth Svantesson som ett nytt och ovant namn på arbetsmarknadsdepartementet klarar av att lägga om kusten på ett år är inte troligt. Som bekant behöver arbetsförmedlingen också ny ledning och det lär bli en av de första frågorna att ta tag i för en ny minister.

Biståndsverksamheten har det blåst ordentligt om. Det ansvariga statsrådet Gunilla Carlsson har haft stora problem med sitt ledarskap både på departementet och i expertmyndigheten Sida.

Granskningsorganet är nedlagt och den tilltänkta myndigheten som skulle ersätta den är kraftigt försenad. Biståndsmedel har gått till många ändamål som normalt inte kallas bistånd.

Det är alltså inte konstigt att någon annan nu får ta ansvaret även om det officiella skälet blir att hon själv valt att gå. Att det blir en något tilltufsad Hillevi Engström som ersätter är kanske inget drömläge men det finns förstås ingen anledning att döma ut henne på förhand.

Regeringsförklaringen i övrigt var inte förvånande. Vi ska vi nog inte vänta oss så mycket nytt i statsbudgeten som presenteras i morgon heller. Det mesta offentliggörs numera styckevis och delt och i förväg. Det finns det ingen anledning att kritisera, det kan tvärtom vara bra att analysera och diskutera en sak i taget.

Måndagens debatt mellan de båda statsministerkandidaterna visade också att det är få nyheter i ställningstaganden att vänta. Alliansen kommer att utmåla oppositionen som bidragskramare och Socialdemokraterna fortsätter att ställa frågan varför regeringen lånar till skattesänkningar i stället för att värna jobb och välfärd.

Hittills har Alliansens ministrar mestadels avgått efter skandaler och affärer, nu har Fredrik Reinfeldt tagit chansen att få in lite nytt blod i regeringen. Det lär han behöva.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa