Det var rätt att avslöja näthatarna

18 december 2013 05:00

En gång i tiden när rättsväsendet var helt annorlunda än idag kunde rättvisa skipas på ett eget sätt. Det var inte så noga med polisutredningar eller förundersökningar, försvarsadvokater fanns sällan och domarna kunde utgöras av en skränande hop.

Misstankar och påståenden spreds i lönndom från mun till mun eller från hus till hus. Sällan visste den anklagade vad hon eller han påstods ha gjort sig skyldig till. ”Trollpacka”, ”häxa”, ”horkarl”, ”tjuv”. Tillmälena kunde vara många och den anklagade kunde jagas ut i skogen eller ställas inför rätta utan möjlighet att försvara sig.

Domen avkunnades av den skränande hopen som sedan verkställde straffet. Man talade om lynchmobbar, folkdomstolar utan någon som helst juridisk kunskap.

Varför skriver jag om det här? Det tillhör ju vår, ibland, mörka historia. Det hoppades och trodde väl de flesta var förpassat till historien och inte något som förekommer idag. Men det finns fortfarande och är en, i högsta grad, verklig företeelse.

Företeelsen har andra namn idag. Tidningen Expressen har namngivit dem. Känns de igen, Avpixlat, Exponerat och Fria Tider? De som förr i tiden dolde sig i hopen, hade masker för ansiktet, drog fram i mörkret och gömde sig där.

Hatet mot de annorlunda

De finns fortfarande men nu är det nätsajter eller debattforum som de gömmer sig i under olika signaturer. Gemensamt för dagens näthatare och den gamla tidens hatare är just hatet mot de som tycker annorlunda, hatet mot de som är annorlunda.

En skillnad finns dock och det är att det idag i hög grad riktas mot det mångkulturella samhället, invandrare, flyktingar och människor i hela bostadsområden.

De som ägnar sig åt det här är lika vidriga idag som förr.

En annan skillnad mot forna tiders hatare är att de idag kan få en blixtsnabb spridning av hatet och därmed piska upp det ännu mer. Man kan lätt hänga ut sina offer med namn och adress och även bilder.

Rakryggat?

Nu har många av näthatarna avslöjats och namnen bakom signaturerna kommer fram. De finns på många nivåer i samhället och det trodde man kanske inte. En del står för vad de skrivit, i varje fall till viss del.

Andra säger att det var en dotter som hade använt datorn. ”Det var kanske lite hastigt skrivet, det blev lite för drastiskt formulerat.” Rakryggade personer, eller hur?

Och när de står där avslöjade i all sin ynklighet försöker man skjuta budbäraren som avslöjat dem. ”Det är vänstergrupper som ligger bakom eller journalister på vänsterkanten.”

Avslöjad ynkedom

Man anklagar Expressen och andra avslöjare för åsiktsregistrering och man menar att avslöjandena är ett hot mot rätten att uttrycka sig fritt. Men vår grundlagsskyddade rättighet att uttrycka oss i tal eller skrift ger ingen rätt att hetsa mot folkgrupper.

Det ger ingen rätt att förtala, hota med våld eller gruppvåldtäkt. Det ger ingen rätt att skapa dagens variant av forna tiders lynchmobbar.

Det är bra att näthatarna och hetsarna avslöjas och visas i all sin ynkedom.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa